Donizetti-festivalen i Bergamo

Donizetti-festivalen i Bergamo

 

27 november - 2 december 2024

 

Pris per person i dubbelrum

27.300 kr

Tillägg för en person i dubbelrum för eget bruk

4.800 kr

 

Allt detta ingår: Direktflyg t.o.r. Stockholm till Milano. Flygtransfers. 5 övernattningar med frukost på Hotel Excelsior San Marco i Bergamo. 3 operabiljetter på parkett. 2 middagar, 2 luncher samt vingårdsbesök med ytterligare 1 lunch. Måltidsdrycker ingår alltid. Aperitif med tilltugg före föreställningen 28/11. Museumsentreer och åkturer med bergbanan till övre Bergamo enligt program. Turistskatt i Bergamo. Lokal guide. Reseledares tjänster.

Donizetti-festivalen i Bergamo

Välkomna till Gaetano Donizettis födelsestad som varje år hedrar sin berömde son med en festival i teatern som förstås heter Teatro Donizetti. Det blir en riktig Bel Canto-fest, med tre av hans operor på programmet, och med både världsstjärnor och mer obekanta unga sångare i rollerna. Den flitige Donizetti skrev inte mindre än 65 operor, och han fick under sitt liv glädjen att uppleva framgång och internationell berömmelse. Hans operor hittade vägen även till Stockholmsoperan på den tiden, inte mindre än 7 operor fick sin premiär i det på 1800-talet verkligt framåtriktade operahuset, som hade Jenny Linds röst till förfogande. Och i Bel Canto-repertoaren står sångrösten verkligen i första rummet! I Bergamo får vi se en av hans tidiga operor, Zoraida di Granata, som gav honom en rejäl skjuts i karriären. Den muntra och populära Don Pasquale ser vi också, den behöver ingen presentation.  Den för sopranen så krävande operan Roberto Devereux står också på programmet.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

Bara 3 platser kvar på denna resa.

 

Onsdag 27 november

Avresedag

Avresa med förmiddagsflyget från Arlanda till Linateflygplatsen i Milano. (Avresa från andra flygplatser på förfrågan.) Med buss tar det ungefär en timme till Bergamo och vårt fyrstjärniga hotell. Bergamo ligger dels på slätten, dels finns en äldre och befäst stadskärna på berget ovanför. Vi installerar oss på hotellet och tar sedan bergbanan tillsammans med en lokal guide upp till den övre delen av staden. Vi måste då förstås besöka Donizettis grav i Santa Maria Maggiorebasilikan. Den godmodige Donizetti skulle kanske blivit förvånad om han vetat att han skulle begravas i sådan prakt.

Välkomstmiddag på kvällen.

 

Torsdag 28 november

Accademia Carrara, föreställning: Roberto Devereux

Frukost. Vi besöker idag en rik konstsamling som på 1700-talet tillhörde en greve Carrara. Den generöse greven lade grunden till vad som idag är en imponerande utställning av konst från många sekler. Rafael, Botticelli, Mantegna, Canaletto är bara några av de bekanta namnen som representeras här. Men även modernare verk har kunnat köpas in, några exempel är verk Kandinski och Giorgio Morandi. Med över 1800 målningar i samlingarna kommer våra ögon att bli övermätta och våra fötter få vad de tål. Alltså beger vi oss till välförtjänt lunch efter dessa konststudier. Eftermiddagen är sedan ledig. Kl. 18.30 bjuds vi på en teater-aperitif med små tilltugg i hotellet, och sedan är det inte många steg att gå till teatern där föreställningen börjar kl. 20.00.

Roberto Devereux är en av de 3 så kallade drottningoperorna från Englands Tudortid. (De andra 2 operorna var Anna Bolena, om Henrik VI:s hustru Anne Boleyn, och Maria Stuarda, om den skotska drottningen Mary Stuart.) Roberto Devereux är i Sverige mer känd som earlen av Essex. Han var den ogifta Elisabeth I:s siste manlige favorit, men han drog för höga växlar på hennes gunst och sitt eget kungliga påbrå och blev till sist avrättad för förräderi. Operan kom till i en tragisk tid i Donizettis liv. Hans tredje barn dog vid födseln och hustrun strax efter, och innan dess hade hans föräldrar och barn nummer 2 också gått bort. I denna emotionella stress skrev Donizetti krävande vokala partier, nästintill rå musik – om nu uttrycket tillåts i bel cantosammanhang – och tvära kast mellan sorgsenhet och raseri som inte står musiken i Bellinis Norma efter. Världsstjärnan Jessica Pratt axlar den oerhörda sopranuppgiften med tenoren John Osborn vid sin sida.

 

Fredag 29 november

Heldagsutflykt med vinprovning

Frukost. Eftersom detta är en föreställningsfri dag åker vi på utflykt till vindistriktet Franciacorta. Innan vi kommer till vingården åker vi till den lilla staden Iseo vid Iseosjöns strand. Sjön är bekant sedan konstnären Christo ordnade så att man kunde ”gå på vattnet” 2016. Vi får nöja oss med en liten promenad på torra marken i stadens historiska centrum.

På vingården Al Rocol tillverkas mousserande viner som ger de franska champagnerna en rejäl match. Vi visas runt på vingården och får lunch som ackompanjeras av husets olika varianter av ädelt bubbel. Butiken lockar kanske till ett inköp också.

Kvällen är ledig.

 

Lördag 30 november

Palazzo Moroni, föreställning: Don Pasquale

Frukost. Vi beger oss återigen upp till den övre delen av staden och besöker det vackra 1600-talspalatset som tillhörde den konstälskande familjen Moroni. Där finns också en fin trädgård där det växer både vin och mullbärsträd, det senare var en symbol för familjen. Lunch äter vi uppe i staden efter detta, och eftermiddagen är sedan ledig fram till föreställningen kl. 20.00.

Den komiska operan om Don Pasquale vilar på säker Commedia dell’Arte-grund. Vi känner igen typerna: den alldeles för gubbsjuke Pasquale själv, den fiffige vännen och doktorn Malatesta, den listiga skönheten Norina och hennes svärmiske älskling Ernesto. Eter många turer ordnar sig allt, de unga tu får varandra, och den stackars överlistade Pasquale pustar ut i vetskapen om att äktenskap nog inte passar för honom. Under tiden har vi fått höra munter och vacker musik av bästa Donzettimärke.

 

Söndag 1 december

Föreställning: Zoraida di Granata

Frukost. Eftersom föreställningen börjar redan kl. 15.30 är det ledig tid fram till dess. Det finns mer att uppleva i Bergamo, någon kanske vill åka upp till övre Bergamo och besöka det lilla Donizettimuseet?

Den unge Donizetti fick god musikalisk skolning trots sin fattiga härkomst. Som 21-åring hade han redan skrivit 8 operor och då kom den nionde, om Zoraida från Granada. Den fick sin premiär i Rom och innebar en icke föraktlig framgång. Återigen är det kärlek med förhinder, men vi behöver inte oroa oss. Allt slutar lyckligt, efter en dramatisk historia i tidens smak. Krig, usurperad tron, dueller, hot om att brännas på bål, avslöjade kärleksmöten på natten, ja, det finns alla möjliga dramatiska scener som Donizetti inspirerades av.

Avskedsmiddag på kvällen.

 

Måndag 2 december

Hemresa

Frukost och utcheckning. Vid 13-tiden går vårt flyg från Milano, och vi lämnar hotellet i god tid.

 

 

Medlem i Svenska resebyråföreningen.

Statlig resegaranti ställd.