La Fenice-operan i Venedig

La Fenice-operan i Venedig

18  - 22
september 2022

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 25.300

 

Tillägg för dubbelrum för eget bruk :

Kr. 7.050

 

Allt detta ingår i priset: Flyg från Arlanda alternativt Kastrup. (flyg från Landvetter på förfrågan) 4 nätter på 4-stjärniga Hotel Saturnia & International. Operabiljett på parkett. Utflykter enligt program. 2 middagar och 1 lunch, med måltidsdrycker. Turistskatt. Reseledares tjänster.

Verdis Il Trovatore

Välkomna till ett besök i denna sägenomsusade stad där vi njuter av Giuseppe Verdis opera Trubaduren på operahuset La Fenice. Denna teater är en sann Fågel Fenix, vackert och troget återuppbyggd efter branden 1996. Vi bor på 4-stjärnigt hotell mitt i staden på promenadavstånd till operahuset och Markusplatsen. Att kunna ströva i Venedig på kvällarna när de flesta turister lämnat staden är underbart! Vi gör gemensamt besök i Dogepalatset, San Markusbasilikan och besöker öarna Burano med sina färgglada hus och den stillsamma Torcello vars storhetstid är förgången sedan tusen år.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

BARA 3 PLATSER KVAR PÅ DENNA RESA.

Söndag 18 september

Avresa till Venedig

Vi avreser med morgonflyg via Köpenhamn/Kastrup till Venedigs flygplats. Därifrån har vi chartrad båttransport över lagunen och i slingrande kanaler direkt in till hotellet. Vi går under dagen en gemensam promenad till Markusplatsen, som Napoleon kallade världens vackraste vardagsrum. Längs piazzan hörs musik från caféerna, och San Markus-basilikan tronar mäktigt med sin bysantiska arkitektur över alltihop. Från Dogepalatset kommer vi till Suckarnas bro, där alla turister trängs för att fotografera den berömda vyn. Eftermiddagen kommer sedan att erbjuda lite egen tid för er innan vi äter välkomstmiddag på kvällen.

 

Måndag 19 september

Dagsutflykt till Burano och Torcello

Efter frukost gör vi idag en båtutflykt till öarna Burano och Torcello. Burano är ett pittoreskt litet samhälle, som med sina glada husfasader lockat konstnärer i alla tider. 1700-talskompositören Baldassare Galuppi är född här och man har hedrat honom med en staty på torget.  Burano är också centrum för tillverkning av venetianska spetsar. Under beskydd av den italienska drottningen Margerita startades här en skola 1872 för att återuppliva konsten att sy spetsar, en konst som hade gjort dessa spetsar till bland det exklusivaste man kunde äga under tidigare århundraden. Spetsarna sys på ett mönstrat papper och papperet monteras sedan bort. Detta anses svårare än att knyppla spetsar. Vi låter oss förundras i de olika verkstäderna med deras historiska spetsar och även moderna, djärvare alster.

Efter lugna strövtåg i idylliska Burano åker vi en kort sträcka över lagunen till Torcello. Denna ö var en av de första som koloniserades i lagunen, och under de bästa tiderna bodde här tiotusentals personer. Nu är det knappt 20 kvar. Två stämningsfulla vackra kyrkor tar emot oss. Santa Maria Assunta är den äldsta, byggd år 639. Vid sidan om står den ”unga” kyrkan Santa Fosca från 1000-talet. På Torcello ska vi också äta lunch på den anrika restaurangen Cipriani som sett många kändisar passera revy.

Vi återvänder till Venedig sen eftermiddag och kvällen är sedan ledig.

 

Tisdag 20 september

I Venedig

Efter frukost ska vi besöka Dogepalatset. Venedig var en slags republik, och den tidvis rätt maktlöse dogen valdes bland ett hundratal inflytelserika familjer i ett intrikat valsystem som säkert inte uteslöt fula knep. Palatset är grandiost och vittnar om hur rikt Venedig var under medeltiden och fram till upptäckten av Amerika. Att äventyraren Casanova lyckades rymma från fängelset där är känt, han har själv skrivit om det i sina läsvärda (men kanske inte helt sanningsenliga) memoarer. Han är dock den enda som lyckats med den bravaden.

Efter besöket i Dogepalatset har säkert alla sina egna önskemål om vad man mer vill se i Venedig. Utställningar i Peggy Guggenheimmuseet och Ca’d’Oro brukar locka många, liksom Ca’ Rezzonico och Galleria dell’Accademia med sina rika skatter av Tizian, Tiepolo, Veronese, Bellini och Tintoretto. Museo Correr i den napoleonska byggnaden vid Markusplatsen är också värt ett besök. Där finns den österrikiska kejsarinnan Sissis våning kvar och mycket annat. I de så kallade ”skolorna”, le Scuole, samlades man i brödraskap, och vissa av dessa egentligen ideellt arbetande herrklubbar blev mycket förmögna. Den mest berömda är Scuola di San Rocco där Tintoretto arbetade nästan hela sitt liv med utsmyckningen.

Vi träffas för att äta middag tillsammans framåt kvällen.

 

Onsdag 21 september

Föreställning på La Fenice: Il Trovatore

Frukost och sedan ledig dag. Kanske stiger man på vaporetton för att åka på Canale Grande eller så tar man en tur till Lido för att uppleva anno dazumal-stämningen där. Gondoljärerna vill förstås locka oss ombord på de vackra svarta båtarna, som de vårdar ömt. Venedigs äldsta kafè är Caffé Florian, och det är som ett museum i sig själv eller åtminstone ett tidsdokument. Säkert är det också Venedigs dyraste kaffe, men så tronar man också på minnen av fornstora dagar med gäster som Goethe och Casanova. Den som vill ha en lyxig champagnedrink går till Harry’s Bar där ”Bellini” komponerades 1948. På Harry’s Bar tyckte man då att man behövde göra något roligt efter kriget, och så skapade man denna goda persikodrink. I stadens många lyxiga affärer träffar man förstås på Muranoglaset, vilt, elegant, överdådigt eller i antik stil.

Giuseppe Verdis populära opera Il Trovatore, Trubaduren på svenska, är en berättelse om desperation. Verdi intresserade sig för vad som händer med oss människor när livet balanserar på en knivsegg, och hans musik i denna opera går från Leonoras belcantoartade melodier till eggande och virila rytmer i den berömda Strettan. Sopranen Francesca Dotto, mezzosopranen Carmen Topciu, tenoren Antonoi Poli och barytonen Mattia Olivieri sjunger de fyra huvudrollerna, allt under ledning av dirigenten Francesco Ivan Ciampa.

 

Torsdag 22 september

Hemresa

Efter frukost åker vi vår båt till flygplatsen där flyget går via Kastrup på tidig eftermiddag. Ankomsttid till Arlanda är beräknad till 19.30.

 

Statlig resegaranti ställd.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen SRF.