Project Education

Project Education

Project Education

LenaTours stödjer den ideella föreningen Project Education i dess arbete med att samla in pengar till 2 olika hjälpprojekt i Sydafrikas kåkstäder. Läs mer på vår hemsida:

www.projecteducation.se

Som ni antagligen redan gissat är jag medlem av styrelsen för Project Education, därför vet jag att alla insamlade medel går oavkortat till sina ändamål. De övriga administrativa kostnaderna, som är små, betalar vi själva inom styrelsen.

Det ena insamlingsmålet är det så kallade skolpaketet till Christmas Tinto Primary School; en skolväska med lite skrivutensilier, nödvändiga kläder; 3 par underkläder, strumpor, t-shirts, 1 par skor, jacka, tröja, byxor eller kjol. Allt är av slitstark och bra kvalitet och i skolans färger, vilket skapar samhörighet och stolthet. Varje skolpaket kostar cirka 850 svenska kronor.

Det andra är utbildning som riktar sig till kvinnor och deras möjlighet till att kunna driva en liten verksamhet, det som brukar kallas mikrobusiness. Under tiden kursen pågår får kvinnorna månatligen ett matpaket för att lyfta av dem den värsta försörjningsbördan, som annars skulle oroa och störa koncentrationen och lärandet. Under 2018 startade vi egen sådan grupp med 10 kvinnor, och flera av dem har det gått riktigt bra för. Under 2020 gick de insamlade medlen stället till matpaket då pandemin drabbade Sydafrikas viktiga turism hårt med arbetslöshet som följd. Sedan dess har vi ändå bidragit till en microbusiness-kurs i ett koncept som kallas Business för Life. Deltagarna är nu utexaminerade.

Sedan starten har vi samlat in ungefär en halv miljon, och det mesta har gått till skolpaket. Vi har nu åtagit oss 85 barn på "vår" skola årligen. Vi får rara brev från våra ungar som beskriver hur viktigt det är att se ut som de andra som kanske har det något bättre ställt. Bortsett från att det är lag på att ha skoluniform har skolans rektor påpekat att uniformen är säkerhetshöjande - om ett barn skulle gå vilse till exempel.

 

Men som sagt, det finns mer ingående information på hemsidan.

Man kan stödja oss på olika sätt, genom att Swisha nummer 1230053025, eller genom att betala in valfri summa till vårt BG 5198-6503.