Project Education

Project Education

Project Education

LenaTours stödjer den ideella föreningen Project Education i dess arbete med att samla in pengar till 2 olika hjälpprojekt i Sydafrikas kåkstäder. Läs mer på vår hemsida:

www.projecteducation.se

Som ni antagligen redan gissat är jag medlem av styrelsen för Project Education, därför vet jag att alla insamlade medel går oavkortat till sina ändamål. De övriga administrativa kostnaderna, som är små, betalar vi själva inom styrelsen. Vi är också glada över att vi anses så "säkra" att vi för ge skatteavdraget för gåvor enligt den gängse mallen, 25% av totalsumman, men maximalt upp till 12.000 kronor.

  • Du måste ge minst 200 kronor till samma gåvomottagare vid ett och samma tillfälle.
  • Du måste skänka minst 2 000 kronor under året

Det ena insamlingsmålet är det så kallade skolpaketet till Christmas Tinto Primary School; en skolväska med lite skrivutensilier, nödvändiga kläder; 3 par underkläder, strumpor, t-shirts, 1 par skor, jacka, tröja, byxor eller kjol. Allt är av slitstark och bra kvalitet och i skolans färger, vilket skapar samhörighet och stolthet. Varje skolpaket kostar cirka 850 svenska kronor.

Det andra är utbildning som riktar sig till kvinnor och deras möjlighet till att kunna driva en liten verksamhet, det som brukar kallas mikrobusiness. Under tiden kursen pågår får kvinnorna månatligen ett matpaket för att lyfta av dem den värsta försörjningsbördan, som annars skulle oroa och störa koncentrationen och lärandet. Under 2018 startade vi egen sådan grupp med 10 kvinnor, och flera av dem har det gått riktigt bra för. Under 2020 gick de insamlade medlen stället till matpaket då pandemin drabbade Sydafrikas viktiga turism hårt med arbetslöshet som följd. Sedan dess har vi ändå bidragit till en microbusiness-kurs i ett koncept som kallas Business för Life. Deltagarna är nu utexaminerade. Under våren 2023 startar vi en ny mikrobusinesskurs för kvinnor.

Sedan starten har vi samlat in ungefär en tre kvarts miljon, och det mesta har gått till skolpaket. Vi har nu åtagit oss 100 barn på "vår" skola årligen. Vi får rara brev från våra ungar som beskriver hur viktigt det är att se ut som de andra som kanske har det något bättre ställt. Bortsett från att det är lag på att ha skoluniform har skolans rektor påpekat att uniformen är säkerhetshöjande - om ett barn skulle gå vilse till exempel. Och det är till och med så fattigt i vissa familjer att det inte ens finns en vettig klädtrasa att gå till skolan i. Vi är glada att på detta sätt stödja den viktiga skolgången, åtminstone för några barn.

 

Mer ingående information på hemsidan.

Man kan stödja oss på olika sätt, genom att Swisha nummer 1230053025, eller genom att betala in valfri summa till vårt BG 5198-6503.