Operaresa till Leipzig

Operaresa till Leipzig

23 - 27 januari 2025

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 22.000:-

 

Enkelrumstillägg:

Kr. 1.645:-

 

I priset ingår: Flyg t.o.r. Arlanda Berlin, samt flygtransfers med buss. 4 nätter i 4**** hotell med frukost, avresedagen är frukosten ersatt med frukostpaket. 2 operabiljetter på parkett.

1 konsertbiljett och inträde på Mendelsohnhaus. Guidad stadspromenad i Leipzig och guide som introducerar på Mendelsohnhaus. Inträde till Bach-museet. 2 luncher och 2 middagar, alla med måltidsdrycker. Turistskatt i Leipzig. Reseledares tjänster.

Norma och Otello

Välkomna till Bachs och Mendelsohns stad, där musiken alltid stått högt i kurs. Med två fullödiga italienska operor av Bellini respektive Verdi på programmet, besök i det intressanta Bachmuseet och Thomaskyrkan, konsert och besök i det Mendelsohnska hemmet och naturligtvis den berömda Nicolaikyrkan blir detta en upplevelserik resa. Vi bor 4-stjärnigt och äter trevliga måltider tillsammans som alltid.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

 

Torsdag 23 januari

Avresa

Vi reser på förmiddagen med direktflyg till Berlin, och därifrån är det cirka 2 timmars färd med vår buss till Leipzig. Vi bor i det ståtliga gamla posthuset som omgestaltats till Motel One Leipzig Post Hotel. Vid ankomsten finns tid för att installera sig, vila eller gå en promenad på egen hand.

Leipzig var redan på 1800-talet en berömd träffpunkt för musiker, inte minst på grund den av Felix Mendelsohn grundade musikhögskolan, den första i Tyskland. Hit reste även svenska musik och kompositörer för att bli en del av det högklassiga musikkunnandet. Jenny Lind var en av Mendelsohns intimaste vänner, och hon förgyllde konsertlivet här vid flera tillfällen. Den berömda Gewandhausorkestern startade på 1700-talet efter ett initiativ bland stadens borgare i ett lagerhus för tyghandel, därav namnet. Idag spelar man i sitt fina konserthus, som operaorkester i orkesterdiket på Leipzigoperan, och de deltar även som orkester i de ofta återkommande konserterna i Thomaskyrkan där Thomaskören verkar i Bachs anda.

Välkomstmiddag på kvällen.

 

Fredag 24 januari                           

Guidad tur, föreställning: Norma

Frukost. Vi ska sedan strosa genom staden tillsammans med en engelsktalande lokalguide. Att bese den vackra Nicolaikyrkan är ett måste. Som alla säkert kommer ihåg började den fredliga proteströrelsen som ledde fram till DDR:s fall med kyrkans måndagsböner för fred. Sedan följde demonstrationer för yttrandefrihet och demokrati.

Vi avslutar turen med lunch på stan. Efter detta är alla lediga fram till föreställningen som börjar kl. 19.30.

Vincenzo Bellinis berömda opera Norma räknas som en höjdpunkt i bel-cantorepertoaren. Alldeles för ung lämnade Bellini jordelivet, men han var redan som mycket ung en mästare och hann uppleva stora framgångar med sina sammanlagt 10 operor. Med Bellinis uttöjda och längtansfulla melodik och existensiella tema framstår operan Norma som ett klassiskt grekiskt drama. Duetterna mellan sopran och mezzo har bildat skola. Slutscenen när Norma och hennes älskade Pollione tar farväl av livet är som en enda lång och storslagen bön, en slags musikalisk katarsis som få tonsättare har överträffat. I titelrollen hör vi Roberta Mantegna, rivalen Adalgisa sjungs av Kathrin Göring, och i rollen som Pollione hör vi Dominick Chenes.

 

Lördag 25 januari 

Bachmuseet, föreställning: Otello

Frukost. Denna dag ska vi besöka Bachmuseet som ligger strax intill Thomaskyrkan där Johann Sebastian Bach verkade under en viktig del av sitt liv. Efter besöket äter vi gemensam lunch.

Den som orkar och vill kan chansa på att få biljett till den berömda gosskören die Thomaner som framför en Bachmotett kl. 15.00 i Thomaskyrkan. Dessvärre är biljetterna ej bokningsbara, utan man får ställa sig i kö en halvtimme innan och betala på plats. Annars är det ledig tid fram till föreställningen som börjar kl. 19.00.

Giuseppe Verdi var hela sitt liv fascinerad av Shakespeare, vars verk ständigt sägs ha legat på hans nattduksbord. Tre operor blev det också, förutom Otello också Macbeth och Falstaff. Kanske kunde det ha blivit en Kung Lear också, planerna fanns och librettot var redan färdigt. Inget mänskligt verkar ha varit Verdi främmande. Den svartsjuke Otello är en studie i mänskligt förfall och illvillig manipulation från skurken Jagos sida, och Verdi skapade här en (för tenorer skräckinjagande) vokal utmaning. I titelrollen sjunger Xavier Moreno, som den väna Desdemona hör vi Solen Mainquené, och den illvillige gudlöse Jago sjungs av Ivan Inverardi. I en biroll har vi glädjen att se Dan Karlström från vårt östra grannland.

 

Söndag 26 januari 

Konsert i Mendelsohnhuset

Frukost. Redan kl. 11.00 börjar en kammarkonsert i det Mendelsohnska hemmet som också är museum. Programmet meddelas senare. Efter konserten får vi en liten introduktion på engelska, och sedan är det fritt fram för att utforska museet och lära sig mer om Mendelsohn. Husets små rum medger inte någon guidad tur för större grupper, alltså går man i egen takt. I museet finns också ett café.

Eftermiddagen är sedan ledig. Konstmuseet, det stora Grassimuseet eller det s.k. Runda Hörnets museum om Stasi och DDR kanske lockar till ett besök.

Vid 19-tiden träffas vi igen för att äta vår gemensamma avskedsmiddag.

 

Måndag 27 januari 

Hemresa

Vårt hemflyg från Berlin avgår redan kl. 11.45, och vi får äta frukost på vägen för att säkert hinna i tid till flyget.

 

 

Vinstmarginalbeskattning för resebyråer tillämpas.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen.    

Statlig resegaranti ställd.