Jonas Kaufmann på Teatro La Scala i Milano

Jonas Kaufmann på Teatro La Scala i Milano

23-26 maj 2023

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 25.400:-

 

Tillägg dubbelrum för eget bruk:

Kr. 4.520:-

 

I priset ingår: 3 nätter i 4* hotell med frukost, 1 middag och 1 lunch med måltidsdrycker, 2 parkettbiljetter på La Scala, inträde till Leonardo da Vincis Nattvarden och museet Castello Sforzesco, turistskatt i Milano, flyg Stockholm - Milano, 2 flygtransfers, alla hittills kända skatter samt reseledares tjänster.

Jonas Kaufmann i Andrea Chenier på Teatro La Scala i Milano. Konsert Symfoni nr. 1 och Adagio ur 10 Symfonin av Mahler.

 

Välkommen till Operahusens Operahus La Scala där vi har parkettbiljetter till Umberto Giordanos heroiska opera Andrea Chenier med Jonas Kaufmann i titelrollen. Dessutom blir det en härlig symfonikonsert med en av världens bästa orkestrar, Gustav Mahler Jugendorchester, även denna på La Scala. Vi bor på 4-stjärniga Hotel UNA Cusani och har hela Milanos eleganta shopping och många sevärdheter på gångavstånd. Vi ska besöka det enorma Sforzakastellet och även bese Leonardo da Vincis berömda fresk Nattvarden. Några trevliga måltider med den goda italienska maten hinner vi också med.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

RESAN ÄR UTSÅLD.

 

Tisdag 23 maj

Avresa

Vi åker från Arlanda med förmiddagsflyg till Milano och checkar in på vårt hotell. (flyg från Kastrup och Landvetter på förfrågan). Vi går en orienterande stadsrundtur och kan sedan vila eller strosa på egen hand. Pinacoteca Brera och Biblioteca Ambrosiana är två viktiga och intressanta museer som man kan rekommendera. Den överväldigande katedralen i Milano är ett annat besöksmål man inte bör missa. Eller så tar man en stund för att njuta på ett café i den historiska Galleria Vittorio Emanuele, som är världens stiligaste i sitt slag.

Välkomstmiddag på kvällen.

 

Onsdag 24 maj

I Milano, besök på ”Nattvarden”, föreställning Andrea Chenier

Frukost. Vi gör sedan ett gemensamt besök för att se den berömda Nattvarden av Leonardo da Vinci. Fresken som är inrymd i klosterrefektoriet i Santa Maria delle Grazie har genomlevt svåra tider, krig, smuts, mögel, okunniga restaureringsförsök, men trots detta gör da Vincis verk ett överväldigande intryck på de flesta. Efter besöket lunchar vi tillsammans och sedan är dagen ledig för alla tills det är dags att gå till operan.

Umberto Giordanos maffiga opera om den historiske personen André Chénier är en sånglig utmaning för de 3 huvudrollerna. Chénier var romantisk poet, journalist och satirisk skribent under Franska revolutionen. Detta skulle visa sig farligt, och han avrättades 31 år gammal på order av den beryktade Robespierre. För att detta ska bli en opera behövs förstås en kärlekshistoria, och librettisten har uppfunnit 2 icke historiska personer för att det ska bli ett riktigt triangeldrama, med veristisk musik i Puccinis efterföljd. Kärlekssagan slutar tragiskt med att de två älskande dör, allt under att de sjunger en duett som tillhör operavärldens mest jublande och är en riktig hyllning till kärleken och livet. I de 3 stora rollerna hörs sopranen Sonya Yoncheva, barytonen Amartuvshin Enkhbat och sist men inte minst Jonas Kaufmann, av publiken högt älskad tenor. (för er som undrar vad som skulle hända om Kaufmann skulle bli förkyld så finns naturligtvis en kollega, Yusif Eyvazov, på plats. Han är minsann inte så dålig han heller!) Den ytterst välrenommerade maestron Marco Armiliato dirigerar, och föreställningen startar kl. 20.00.

 

Torsdag 25 maj

I Milano, besök i Sforzakastellet, konsert på La Scala

Frukost. Vi gör ett gemensamt besök i Castello Sforzesco. Denna enorma borg som försvarat Milano ända sen sin grundläggning på 1300-talet var nära att rivas när Italien enades. Milanoborna mindes nämligen hur borgen i stället för att försvara staden användes mot befolkningen när den österrikiske marskalken Radetzky beskjöt stadens invånare under revolutionsåret 1848. Tack och lov blev det i stället ett rikt museum med 10.000-tals föremål. Leonardo da Vinci var involverad i att förbättra de underjordiska gångarna som skulle säkra familjen Sforza en nödutgång vid Santa Maria delle Grazie-kyrkan. Dessa gångar tjänade som skyddsrum under andra världskriget. Och i den så kallade Asse-salen har man i 10 års tid arbetat med att restaurera da Vincis väggmålningar, detta arbete håller fortfarande på.

Efter besöket är ni lediga fram till konserten kl. 20.00.

På kvällen är det dags att åter bege sig till La Scala. Vi hör den underbare dirigenten Daniele Gatti leda Gustav Mahler Jugendorchester i Mahlermusik, nämligen Adagio från Symfoni nr. 10 och Symfoni nr 1, den som kallas “Titanen”. Denna ungdomsorkester som är av högsta internationella klass grundades av dirigenten Claudio Abbado. Tanken var att ge musiker från forna östblocket chans att etablera kontakt med västkollegor, ett integrationsprojekt således. Nu tävlar unga musiker från alla världens hörn om att vara med, inte minst för att det ger samarbetsmöjligheter med världsdirigenter och dito solister.

Gustav Mahler gav själv sin 1:a symfoni namnet Titan efter att ha läst boken med samma namn av 1800-talsförfattaren Jean Paul. Den 10:e symfonin däremot blev aldrig färdig, endast 1.a satsen hann han med att (nästan) färdigställa innan sjukdom ändade hans liv.

 

Fredag 26 maj

Hemresa

Frukost och sedan utcheckning för vidare transport till flyplatsen Linate.

 

 

Medlem av Svenska Resebyråföreningen.    

Statlig resegaranti ställd.