Operaresa till Berlin i advent

Operaresa till Berlin i advent

23 - 29 november, 2022

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 22 500 kr

 

Enkelrumstillägg:

Kr. 3 700 kr

 

Allt detta ingår:

bussresa t.o.r. Stockholm – Berlin, 2 operabiljetter på parkett, 6 övernattningar med frukost i 4* hotell, turistskatt i Berlin, 2 luncher, 4 middagar med måltidsdrycker, utflykter enligt program, audioguide på Gemäldegalerie, reseledares tjänster.

 

Operaresa till Berlin i advent, Nina Stemme i Tristan och Isolde på Deutsche Oper, Poppeas kröning på Staatsoper

OBS, bara 3 platser kvar på denna resa.

Välkomna till denna Adventsresa och Operaresa till Berlin med två verkliga höjdpunkter i operahistorien på programmet: Richard Wagners Tristan och Isolde med vår världsstjärna och hovsångerska Nina Stemme i en av sina största roller, och dessutom Claudio Monteverdis opera Poppeas Kröning. I Berlin besöker vi Berlins berömda Gemäldegalerie, och vi gör också ett besök på det nya Berliner Schloss, som är en byggnadsteknisk erövring för alla inblandade byggnadsarbetare och en verklig återfödelse för det klassiska Berlins kungliga representationskvarter. Vi bor trevligt och centralt i staden i 4**** NH Collection Berlin Mitte Hotel, nära Checkpoint Charlie.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin.

 

Onsdag 23 november

Resa Stockholm - Helsingborg

Vi startar från Centralen på morgonen och åker E4 till Helsingborg och trevliga Hotell Mollberg. Under resan gör vi några stopp för att fika och sträcka på benen, och man hinner också luncha lätt om man vill. På kvällen äter vi vår första gemensamma middag tillsammans och får då Mollbergs goda mat.

 

Torsdag 24 november

Helsingborg - Berlin

Frukost och sedan avfärd genom Danmark, via färjan Rödby – Puttgarden. Färden tar cirka en timme, och den som önskar kan luncha eller fika ombord. Vi kommer sedan till Berlin där vi checkar in på 4-stjärniga NH Collection Mitte i centrala Berlin, troligen vid 18-tiden. Gemensam middag på hotellet.

 

Fredag 25 november

I Berlin

Frukost. Denna dag viks förmiddagen åt Berlins rika konstmuseum Gemäldegalerie med sina samlingar av Rembrandt, Caravaggio, Rafael, Tizian och många andra klassiska mästare. Men audioguide får man en fördjupad upplevelse, och magen kan få sitt på museirestaurangen när fötterna tröttnar. Eftermiddagen är ledig för egna önskemål. En promenad till det suggestiva och dramatiska förintelseminnesmärket är ett måste, och säkert också Checkpoint Charlie, som idag visar upp en helt fredlig fasad efter murens fall. I adventstid finns flera julmarknader på olika ställen i Berlin, till exempel den vid Gendarmenmarkt. Gemensam middag på kvällen.

 

Lördag 26 november

I Berlin, Föreställning: Poppeas Kröning

Frukost. Kl. 10 ska vi gå en guidad tur i det nyuppförda Berliner Schloss. Efter andra världskriget och bombningar beslöt man trots internationella protester att helt riva det som var kvar av det kungliga slottet, och i stället byggde staten DDR sitt Palast der Republik där. Ambitionen att återställa det som kallades Aten vid Spree har efter många heta diskussioner och ekonomiska överväganden resulterat i det nya barockslott som åtminstone exteriört är en trogen kopia av det gamla kungliga slottet. Ett sår i stadsbilden har läkt nu!

Efter besöket på Berliner Schloss har vi gemensam lunch i Berlins motsvarighet till Gamla stan; Nicolaiviertel.

På kvällen samlas vi för att ta oss till operahuset Staatsoper Unter den Linden. Denna f.d. kungliga opera har renoverats under flera år, och man har verkligen eftersträvat optimal akustik och efterklang. År 2017 kunde man öppna igen, till alla Berlinbors glädje. Kvällens föreställning är Claudio Monteverdis på sin tid så spännande opera Poppeas kröning. Denna 1600-talsopera var den första som visade ett historiskt skede, med historiska personer i stället för grekiska gudar och myter från antiken. Kärleken mellan kejsar Nero och Poppea kostade många människor både liv och lycka. Monteverdi tar inte moralisk ställning i detta drama som visar otrohet och hänsynslöshet, och hans musik sprängde gränserna för hur människor kunde gestaltas på en operascen, och den etablerade honom definitivt som en av operahistoriens banbrytare. Slutduetten mellan Nero och Poppea fullkomligen ångar av lusta, men det finns också komiska inslag och upphöjd musik som den vid stoikern Senecas dödsbädd. Dirigenten Jean-Christophe Spinosi leder en ensemble av barockspecialister där vi bland andra möter Slávka Zámecníková i titelrollen, Carlo Vistoli som Nero, och bekantingen Jochen Kowalski i den komiska rollen som amman.

 

Söndag 27 november

Föreställning: Tristan och Isolde

Frukost. Vi får en rundtur i buss med svensktalande lokal guide efter frukost. Sedan är tiden fram till avfärd per buss till Deutsche Oper ledig för alla så att man individuellt kan ladda upp inför kvällen. Redan klockan 17 börjar Tristan och Isolde, och efter föreställningen blir vi naturligtvis hämtade med vår buss igen.

Wagners nya opera motsågs med stor spänning vid sin urpremiär i München 1865, och ”alla” som var något ville vara där. Kärleken som samhällsomstörtande, omoralisk, förstörande och samtidigt berusande kraft var något som Wagner skildrade med ny musik, ny harmonik, ändlös kraft och böljande orkesterprakt. Resultatet är existensiellt och gåtfullt. Vem är skyldig, vem går skuldfri, vad är godhet och vad är hänsynslöshet i detta drama? Kan man egentligen ursäkta kärlek? Wagners eget privatliv inspirerade honom till denna gränsöverskridande historia om förbjuden kärlek.

Sopranen Nina Stemme som Isolde behöver verkligen ingen presentation, och vid sin sida har hon bland andra tenoren Clay Hilley som Tristan och mezzosopranen Irene Roberts som Brangäne. Dirigerar gör den erfarne Sir Donald Runnicles.

 

Måndag 28 november

Berlin - Helsingborg

Efter frukost checkar vi ut och påbörjar vår väg hemåt, samma resa som på nervägen. Innan vi lämnar Tyskland hinner vi om vi önskar ”shoppa loss” i en trevlig gränsbutik. Övernattning återigen på Hotell Mollberg i Helsingborg och gemensam middag, denna gång på Mollbergs systerhotell Marina Plaza vid hamnen.

 

Tisdag 29 november

Helsingborg - Stockholm

Frukost och avfärd hemåt. Vi pausar först på Bolmens rökeri och får sedan en sen avslutningslunch på Löfstad Slotts värdshus. Ankomst till Stockholm cirka kl. 18.

 

 

Statlig resegaranti ställd.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen SRF.