Opera på arenan i Verona

Opera på arenan i Verona

28 aug  - 1 sept 2024

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 26.200:-

 

Tillägg för dubbelrum för eget bruk :

Kr. 4.300:-

 

Allt detta ingår i priset: Flyg t.o.r Stockholm-Milano, alla busstransporter, entréer och utflykter enligt program. 4 nätter med del i dubbelrum på 4* Hotel Giberti med frukost. 2 operabiljetter på parkett, 2 luncher, 3 middagar med måltidsdrycker, 1 vinprovning. Turistskatt i Verona. Reseledares tjänster.

 

Tosca med Jonas Kaufmann i rollen som Cavaradossi och Aida

Magiska operakvällar utlovas på denna resa till norra Italien. Den romerska arenan i Verona samlar varje år tusentals operaentusiaster, och vi har valt de älskade operorna TOSCA och AIDA. Vi ska njuta av föreställningarna med utmärkta parkettplatser, i den speciella stämning som det blir på denna gigantiska arena när mörkret tätnar. Förutom operaupplevelser av grandiost slag ska vi göra en djupdykning i själva staden Verona med konstmuseer och historiska monument från romartid, medeltid och renässans. Besöket på 1500-talsteatern Teatro Olimpico i Vicenza blir en sann pärla. Och ett vingårdsbesök är förstås ett måste i denna rika vinodlarbygd. Vi bor på 4-stjärniga Hotel Giberti inne i Verona. Trevliga måltider ingår som alltid.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

Resan är utsåld.

Onsdag 28 aug

Avresedag

Förmiddagsflyg från Stockholm direkt till Milano/Linateflygplatsen där vår buss inväntar för 2 timmars färd till Verona. Vi installerar oss i lugn och ro på hotellet och kan vila eller sträcka på benen innan vi äter en trevlig välkomstmiddag tillsammans på kvällen.

Torsdag 29 aug

I Verona, föreställning: Aida

Efter frukost går vi en promenad genom Veronas centrala delar. Att den mäktiga sjöfararrepubliken Venedig har styrt och ställt här undgår ingen, inte heller att Verona lever högt på Shakespeares saga om Romeo och Julia som utspelar sig just här. Vi ska vandra in genom den medeltida muren, förbi familjen Scalas borg Castelvecchio och den romerska triumfbågen, genom den enda kvarvarande romerska stadsporten till stadens så kallade Grönsakstorg, som en gång var det romerska Forum. Vid Piazza dei Signori samlades den medeltida eliten i rådhus och slott, och där finns också de märkliga gotiska Scalagravarna. Italiens store diktare Dante fick som politisk flykting en fristad här, och han står staty på finast möjliga plats. Romeos hus, det vill säga familjen Montecchis medeltida palats, ligger strax intill, medan det medeltida palats som kallas Julias hus är mer av en turistfälla, utan historisk korrekthet. Verona satsar starkt på romantik i alla fall!

Att vandra runt och absorbera fakta från en guide kräver sitt, och vi äter en god lunch tillsammans. Efter det fortsätter vi tillbaka till Castelvecchio, som är stadens historiska museum. La Scala-familjen som regerade Verona under medeltiden hade flera medlemmar som inte direkt utmärkte för kristlig godhet, och en av de värre var Cangrande den andre med flera mord på sitt samvete. Han lät bygga Castelvecchio, inte bara för att försvara staden mot yttre fiender utan också för att han gjort sig impopulär bland sina egna undersåtar och inte vågade bo inne i staden. En imponerande skapelse blev det i alla fall, och museet innehåller nu betydande verk av Veronese, bröderna Bellini, Tiepolo, Longhi, Tintoretto, Rubens och Guardi. Det är mycket konst i den venetianska traditionen således.

Eftermiddagen blir därefter ledig tills vi träffas igen för att äta middag på Piazza Brà med arenan som kuliss. Sedan har vi bara några få steg in till våra platser där Giuseppe Verdis grandiosa opera Aida med sina storslagna körscener börjar kl. 21. Arena di Verona har flera olika uppsättningar av Aida att välja mellan, och vi ser en färgglad och vacker kopia av den ursprungliga Aidaföreställningen från år 1913. Denna smakfulla Aida återskapades för 100-årsjubileet, och ingen annan opera är mer förknippad med arenan än just sagan om den etiopiska prinsessan Aida. Verdi skrev i denna opera stark och elegisk musik med expansiva fraser och musikaliskt högt ställda krav på alla sina älsklingssångare, som fick glänsa i den emotionella musiken. Som Aida hör vi Anna Pirozzi, som Radames Gregory Kunde, Amneris sjungs av Ekaterina Semenchuk. Baritonen Ludovis Tézier får vi höra 2 gånger, som Aidas far Amonasro denna kväll och i Tosca återkommer han som Scarpia. Det är ett verklige kraftprov att sjunga dessa roller så tätt inpå varandra. Biljetter på parkett.

Fredag 30 augusti

I Verona, föreställning: Tosca

Frukost. Vi går återigen en promenad för att besöka Galleria di Arte Moderna i stadens medeltida rådhus, som kontrast till allt det antika vi redan sett. Vi äter gemensam lunch efter museibesöket. Sedan finns det gott om tid för att utforska staden efter egen smak. Verona har elegant shopping, och den som vill se mer av det romerska kan gå över floden och kika in i det som finns kvar av den romerska teatern. Den används fortfarande för talteater, till exempel Romeo och Julia eller andra Shakespearepjäser. Giusti-trädgården är också värt ett besök, för det är en av Italiens finaste renässansparker. Och den romanska San Zeno är nog stadens märkligaste och suggestivaste kyrka. Dessutom finns det flera andra museer för den som verkligen vill gå på djupet i Veronas historia.

På kvällen är det dags för opera igen kl. 21. Giacomo Puccinis populära Tosca är en verklig operathriller, med realistisk och grym handling, och med den mest uttrycksfulla musik dessutom. Toscas bön, Sången till livet och första aktens magnifika Te Deum är några av höjdpunkterna i denna opera som pendlar mellan romantik och brutala påminnelser om hur Roms politiska klimat såg ut i den turbulenta Napoleontiden runt 1800. I titelrollen sjunger Elena Stikhina och som motspelare har hon en verklig publikfavorit, Jonas Kaufmann. Biljetter på parkett.

Lördag 31 augusti

Vingårdsutflykt och Teatro Olimpico

Frukost. Efter 2 sena kvällar är vi nog lite trötta, så vi åker på utfärd till Vicenza där vi ska se ett av arkitekten Palladios mästerverk, den fullkomligt unika 1500-talsteatern Teatro Olimpico i Vicenza. Denna eleganta teater är i princip i ”mint condition”, till all lycka oskadd av krig och bombningar. Gustaf III lät sig inspireras till en blygsam kopia på Gripsholms slott, och vi får låta fantasin befolka teatern med renässansens store. Scenografin står färdig!

Färden går sedan vidare till vårt vingårdsbesök, och vi kan vila lite i bussen medan vi betraktar det väna landskapet i Valpolicella. Säg den del av Italien där det inte växer vin! Distriktet norr och öster om Verona är inte minst välkänt för sina Amaroneviner förutom de lättare och ofta så tilltalande Valpolicellavinerna. Vi provsmakar familjens utmärkta viner och får goda tilltugg och det blir tillfälle till något inköp dessutom. Dessutom producerar familjen 2 olika olivoljor, egen vinäger och grappa.

Efter utflykten firar vi av vår Veronavistelse med avskedsmiddag.

Söndag 1 september

Hemresedag

Efter frukost checkar vi ut i lugn och ro. Mitt på dagen säger vi farväl till Verona och tar oss till Milano och direktflyg hem, denna gång från Malpensaflygplatsen.

 

Statlig resegaranti ställd.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen SRF.