Opera på Arena di Verona

Opera på Arena di Verona

2 - 8 augusti 2022

 

Pris per person i dubbelrum med balkong

Kr. 25.460 kr

Pris per person i dubbelrum utan balkong

Kr. 24.300 kr

Pris för en person i dubbelrum, ingen balkong

Kr. 27.300 kr

 

Hotell Vittorio är ett välskött 3-stjärnigt hotell med bästa tänkbara läge vid stranden.

Allt detta ingår:

Flyg t.o.r. från Arlanda resp. Kastrup. Flyg från Landvetter går via Arlanda med flygtillägg. Flygtransfers. 6 övernattningar. Utflykter, entréer, lokal guide i Mantua och övriga transporter enligt program. 2 operabiljetter på parkettplats, i kategorin Poltronissima. 1 vinprovning med lokala specialiteter. 3 middagar, 2 luncher, alla med måltidsdrycker. Turistskatt i Desenzano. Reseledares tjänster.

 

OBS! EU:S VACCINPASS ÄR OBLIGATORISKT.

 

Turandot och Aida

Välkommen till årets operaresa till Verona och vackra Gardasjön. Resan ger tillfälle både till aktiviteter och vila och bad.  På den antika romerska Arena di Verona ser vi från parkettplats Verdis Aida i Zeffirellis majestätiska uppsättning och Puccinis Turandot. Båda är storartade köroperor som passar särskilt bra just på denna scen. Vi besöker också städerna Sirmione, Garda och Mantua. Hela Mantua står på UNESCOS världsarvslista, och vi besöker där Palazzo Ducale med de berömda Mantegna-målningarna och Teatro Bibiena, berömd inte minst för att den 13-årige Mozart spelade där. Dessutom ska vi njuta av vinprovning, goda måltider och härligt boende i Desenzano di Garda.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

 

Tisdag 2 augusti

Avresedag

Förmiddagsflyg från Stockholm till Milano, där vår buss väntar för transport till Desenzano di Garda. (Flyg från Göteborg och Kastrup på förfrågan) I denna förtjusande lilla stad bodde den romerska överklassen jämsides med fattiga fiskare redan för 2000 år sedan. Här strosar man avslappnat längs stranden och njuter av vyn över sjön. Vi checkar in på Hotel Vittorio som är ett mycket trevligt och välskött familjehotell med perfekt läge längs strandpromenaden. Några sevärdheter finns det också: den antika hamnen alldeles runt hörnet, en medeltida borg som bevakar staden från kullen ovanför staden och ett museum med en romersk villa, där vissa delar av mosaikgolvet är förunderligt välbevarade. Välkomstmiddag på kvällen.

 

Onsdag 3 augusti

Båtutflykt till Sirmione

Frukost i den trevliga matsalen med utsikt över sjön. Vi passar på att ha lite ledigt och kanske bada och vila lite efter resan. På eftermiddagen är det dags för vår första utflykt, och vi åker båt den korta sträckan till mondäna Sirmione. Staden med sina varma källor och spektakulära läge har varit ”inneställe” sedan romartiden eller ännu längre. Maria Callas bodde här, och vi ser hennes villa på väg till vårt besök i det som kallas Catullus villa. Längst ute på udden ligger nämligen ruinerna av vad som måste ha varit ett slott av näst intill Versailles-storlek. Om det verkligen tillhörde poeten Catullus familj är inte bevisat, men att det var ett synnerligen aristokratiskt palats står över allt tvivel. Infarten till den smala landtungan Sirmione skyddas av en 1500-borg från republiken Venedigs tid, och nu är det stränga trafikregler som håller alltför många bilar borta från de trånga gränderna. Innan vi åker tillbaka med båt får vi en trevlig måltid i staden. Resten av kvällen är sedan ledig.

 

Torsdag 4 augusti

Föreställning Turandot

Frukost och ledig förmiddag. På eftermiddagen åker vi med buss till Verona, en färd på cirka en timme. Tack vare Shakespeare är Verona kärlekens stad, och man håller minnet av Romeo och Julia-sagan högt. Vi går en stadsrundtur och ser de viktigaste monumenten: della Scala-borgen, de vackra torgen med de ståtliga palatsen, Romeos hus, och murar och portar som byggts i romersk tid fram till 1500-talet. Det så kallade Julias hus med balkongen är ett sentida påhitt, men det medeltida palatset samlar alltid stora skaror turister i alla fall. Innan föreställningen äter vi middag på Piazza Brà med strålande utsikt framför oss, nämligen den romerska Arenan själv. För övrigt är hela staden Verona ett världskulturarv.

Operan om den kinesiska drottningen Turandot är Giacomo Puccinis sista. Den har ett djävulskt sopranparti som t.o.m. Birgit Nilsson sade sig ha respekt för. Den berömda tenorarian Nessun dorma är en världsschlager och showstopper i denna mäktiga opera, och den gripande musiken till Lius död är Puccinis hjärteblod omsatt i noter. Puccini dog utan att ha skrivit klart sin opera, och en kompositionselev färdigställde partituret. Men det var som att Puccini hade sagt sitt i Liù-scenen, och personliga upplevelser i hans familj färgade berättelsen om denna unga flicka. Nämligen hade familjen Puccini en tjänsteflicka som väckte fru Puccinis svartsjuka till den milda grad att hon trumpetade ut för hela byn att flickan varit Puccinis älskarinna. Tjänsteflickan tog det så hårt att hon begick självmord. Obduktionen visade att flickebarnet varit oskuld, och sedan blev fru Puccini blev dömd för förtal. Efter det blev det omöjligt för familjen att bo kvar i sitt vackra hem i byn. Men hela operan Turandot beskriver kärlek som inte låter sig besegras av något; inga förnuftsargument, inget tvång eller tortyr eller dödshot kan mäta sig mot kärleken. Kanske ska vi se det som Puccinis andliga testamente.

Efter föreställningen åker vi buss hem till hotellet.

 

Fredag 5 augusti

Föreställning Aida

Frukost. Ledig dag innan vi tar oss med buss till Verona igen. Giuseppe Verdis opera Aida har hört till traditionen på Arena di Verona i mer än hundra år. Med storslagna körer, generösa balettavsnitt och mass-scener passar den förstås bra här. Verdi visste också att kontrastera med de ljuvligaste intima melodier, och hans Aida är en av de rikaste sångrollerna en lyrisk-dramatisk sopran kan få sjunga. Amneris, mezzosopranrollen i denna opera, är också en fantastisk utmaning och en spännande och gripande spelroll, och hon får avsluta operan med sina sorgsna lamenti när kärleksparet gått i döden. Verdi skrev sin Aida i slutet av sitt långa liv, och han fick ibland höra att han låtit sig influeras av Wagner. Det blev han mycket förgrymmad över. Men sant är att det expansiva tonspråket med sina hisnande linjer är ett annat än tidigare.

Arenan har faktiskt flera Aida-produktioner att välja emellan, och i år ska vi se den berömde operaregissören Franco Zeffirellis överdådiga version. Även denna kväll sitter vi på parkett. Efter föreställningen busstransport tillbaka till hotellet.

 

Lördag 6 augusti

Utflykt till staden Garda, Vinprovning i Valpolicella

Frukost. Vi tar oss sedan med båt till staden Garda. Efter promenad i staden möter vi vår buss som tar oss till vindistriktet Valpolicella och en vinprovning med många lokala godsaker till lunch. De typiska röda vinerna är lättdruckna, men som alla vet är en specialitet i trakten också de kraftiga Amarone-vinerna som görs på druvor som fått torka. Vi får lära oss mycket om familjens arbete med sitt vin och naturligtvis finns också inköpsmöjligheter. Familjen producerar också olivolja från 2 olika gårdar och lägen, en vinäger på rött vin och egenproducerad Grappa dessutom. Via den pittoreska och kraftigt befästa staden Peschiera kommer vi tillbaka till Desenzano sen eftermiddag, och kvällen är sedan ledig för egna önskemål.

 

Söndag 7 augusti

Utflykt till Mantua

Frukost. Dagen kommer att ägnas en bussutflykt till Mantua vars historiska stadskärna står på kulturarvslistan. Där kommer vi också att äta lunch. Staden är starkt förknippad med familjen Gonzaga som regerade staden i nästan 400 år fram till 1707. Vid det berömda hovet startade Monteverdi sin kompositörskarriär, och där verkade många av tidens berömdheter. En representant för familjen, den ingifta Isabella d’Este från Ferrara, var en stor konstmecenat, unik för en tid när kvinnor normalt inte tog så stor plats. Till hennes konstprojekt inbjöds sådana berömdheter som da Vinci, Mantegna, Rafael, Tizian, Perugino och Giorgione. Författare som Ariosto och Aretino var bland de berömdheter som också förgyllde hovet under hennes tid. Tillsammans med lokal guide besöker vi Palazzo Ducale med de berömda Mantegna-målningarna. Även den förtjusande Teatro Bibiena, ritad av den berömde scenografen Antonio Bibiena, är ett måste. Vid sin italienska resa gästade den unge Mozart denna då nybyggda teater, och hans konsert här är väl dokumenterad. Mantua är också spelplatsen för Verdis opera Rigoletto, och det finns t.o.m. ett Rigoletto-hus, fast huset har lika lite historisk bakgrund som Julias balkong i Verona! Avskedsmiddag på kvällen.

 

Måndag 7 augusti

Hemresedag

Frukost och utcheckning för vidare transport till Linate (eller Malpensa för Kastrupresenärer).

 

 

Statlig resegaranti ställd.    

Medlem av Svenska Resebyråföreningen.