Opera på Arenan i Verona; Aida och Turandot

Opera på Arenan i Verona; Aida och Turandot

31 augusti -
5 september 2020

 

Pris per person i dubbelrum med balkong

Kr. 22.150 kr

 

Pris per person i dubbelrum utan balkong

Kr. 21.700 kr

 

Pris för en person i dubbelrum, lite sjöutsikt, ingen balkong

Kr. 22.210 kr

 

Pris för en person i enkelrum s.k. economy

Kr. 22.150 kr

 

I resans pris ingår:

flyg t.o.r. från Arlanda, Landvetter resp. Kastrup. Flygtransfers. Utflykter, entréer och övriga transporter enligt program. 2 operabiljetter på parkettplats. 1 vinprovning med tilltugg. 3 middagar, 2 luncher, alla med måltidsdrycker. Turistskatt i Desenzano. Reseledares tjänster.

Världsarven Mantua och Teatro Olimpico i Vicenza

Välkommen till årets operaresa i behaglig sensommartemperatur. Vi bor vid Gardasjön och gör våra utfärder därifrån. På den berömda romerska Arena di Verona ser vi Verdis Aida och Puccinis Turandot från parkettplats. Vi besöker också städerna Vicenza med den helt unika renässansteatern Teatro Olimpico och Mantua. Hela staden Mantua står på världsarvslistan, och vi besöker där Palazzo Ducale med de berömda Mantegna-målningarna och Teatro Bibiena, berömd inte minst för att den 13-årige Mozart spelade där. Vinprovning, goda middagar, härligt boende i Desenzano di Garda.

OBS. RESAN ÄR INSTÄLLD PÅ GRUND AV CORONASITUATIONEN

Måndag 31 augusti

Avresedag

Förmiddagsflyg från Stockholm till Milano, där vår buss väntar för transport till Desenzano di Garda. (Flyg från Göteborg och Kastrup kan också ordnas.) I denna förtjusande lilla stad bodde den romerska överklassen jämsides med fattiga fiskare redan för 2000 år sedan. Här strosar man avslappnat längs stranden och njuter av vyn över sjön. Vi checkar in på Hotel Vittorio, som är ett mycket trevligt och välskött familjehotell med perfekt läge längs strandpromenaden. Några sevärdheter finns det också: den antika hamnen alldeles runt hörnet, en medeltida borg, som bevakar staden från kullen ovanför staden och ett museum med en romersk villa, där vissa delar av mosaikgolvet är förunderligt välbevarade. Välkomstmiddag på kvällen.

 

Tisdag 1 september

I Desenzano och Verona, föreställning: Aida

Frukost i den trevliga matsalen med utsikt över sjön. Vi passar att ha lite ledigt och kanske vila lite efter resan. Så här års går det fortfarande att bada i Gardasjön. På eftermiddagen åker vi sedan med buss till Verona, en färd på cirka en timme. Väl i Verona går vi en stadsrundtur och ser de viktigaste monumenten: kastellet, de vackra torgen med de ståtliga palatsen, Romeos hus, och murar och portar som byggts i romersk tid fram till 1500-talet. Det berömda Julias hus med balkongen är ett sentida påhitt, men det medeltida palatset samlar alltid stora skaror turister i alla fall. Innan föreställningen äter vi middag på Piazza Brà med strålande utsikt framför oss, nämligen den romerska Arenan själv. För övrigt är hela staden Verona ett världskulturarv.

Giuseppe Verdis opera Aida har hört till traditionen på Arena di Verona i mer än hundra år. Med storslagna körer, generösa balettavsnitt och mass-scener passar den förstås bra här. Arenan har faktiskt flera Aida-produktioner att välja emellan, och i år vi ska se den berömde operaregissören Franco Zeffirellis överdådiga version.

Efter föreställningen busstransport tillbaka till hotellet.

 

Onsdag 2 september

Utflykt till Mantua

Hela Mantuas historiska stadskärna står på kulturarvslistan. Staden är starkt förknippad med familjen Gonzaga som regerade staden i nästan 400 år fram till 1707. Vid det berömda hovet startade Monteverdi sin kompositörskarriär, och där verkade många av tidens berömdheter. En representant för familjen, den ingifta Isabella d’Este från Ferrara, var en stor konstmecenat, unik för en tid när kvinnor normalt inte tog så stor plats. Till hennes konstprojekt inbjöds sådana berömdheter som da Vinci, Mantegna, Raphael, Tizian, Perugino och Giorgione. Författare som Ariosto och Aretino var bland de berömdheter som också förgyllde hovet under hennes tid. Vi besöker Palazzo Ducale med de berömda Mantegna-målningarna och även den förtjusande Teatro Bibiena, ritad av den berömde scenografen Antonio Bibiena. Vid sin italienska resa gästade den unge Mozart den näst intill nybyggda teatern, och hans konsert här är väl dokumenterad. Mantua är också spelplatsen för Verdis opera Rigoletto, och det finns t.o.m. ett Rigoletto-hus, fast huset har lika lite historisk bakgrund som Julias balkong i Verona!

I Mantua ska vi också äta lunch. På sena eftermiddagen beger vi oss hem och kvällen är sedan fri för egna önskemål.

 

Torsdag 3 september

Båtutflykt till Sirmione, Föreställning Turandot

Frukost. Vi åker sedan båt den korta sträckan till mondäna Sirmione. Staden med sina varma källor och spektakulära läge har varit ”inneställe” sedan romartiden eller ännu längre. Maria Callas bodde här, och vi ser hennes villa på väg vårt besök i det som kallas Catullus grottor. Längst ute på udden ligger ruinerna av vad som måste ha varit ett slott av näst intill Versailles-storlek, från tiden före Kristi födelse. Om det verkligen tillhörde poeten Catullus familj är inte bevisat, men att det var ett synnerligen aristokratiskt palats står över allt tvivel. Den smala landtungan Sirmione skyddades senare av en 1500-borg från republiken Venedigs tid, och nu är det stränga trafikregler som skyddar staden från alltför mycket bilar i de trånga gränderna. Innan vi åker tillbaka med båt får vi en trevlig lunch i staden.

Så blir det tillfälle till lite vila eller promenad på egen hand innan vi åter beger oss till Verona för att se Giacomo Puccinis Turandot, med ett djävulskt sopranparti som t.o.m. Birgit Nilsson sade sig ha respekt för. Den berömda tenorarian Nessun dorma är en världsschlager och showstopper i denna mäktiga opera, och den gripande musiken till Lius död är Puccinis hjärteblod i noter.

Efter föreställningen tar vi vår buss hem till hotellet.

 

Fredag 4 september

Teatro Olimpico i Vicenza, vinprovning i Valpolicella

Frukost. Vi åker sedan på heldagsutflykt, först till Vicenza och arkitekten Palladios helt unika olympiska teater från 1583. Den är en av endast 3 existerande renässansteatrar i världen och oförstörd av tidens tand och krig dessutom. De arkitektoniskt spännande träkulisserna är permanentbyggda, och teatern har underbar akustik. Dåtidens nya principer om perspektiv demonstrerades här, och här ville den dåvarande teaterakademin och den tidens intelligentia ge uttryck för den nya humanismen med rötter i klassisk tid.

Efter besöket i Vicenza beger vi oss till vindistriktet Valpolicella och en familjeägd liten vingård. Där produceras lätta bordsviner och de betydligt tyngre Amaronevinerna. Vi får en introduktion av vingårdens unga representant som för familjetraditionen vidare med sin universitetsexamen i enologi, och vi smakar viner och får härliga tilltugg från trakten. Självklart finns det tillfälle till inköp av viner och olivolja eller gårdens egen grappa.

Vid återkomst till Desenzano återstår sedan bara avskedsmiddagen.

 

Lördag 5 september

Hemresedag

Frukost och utcheckning på förmiddagen. Vi har kvällsflyg, vilket innebär att det finns några timmar till att njuta av Desenzano innan bussen tar oss till flygplatsen.

 

Statlig resegaranti ställd.    

Medlem av Svenska Resebyråföreningen.