Romerska trädgårdar

Romerska trädgårdar

22 - 26 april, 2024

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 24 200 kr

 

Enkelrumstillägg :

Kr. 4 750 kr

 

I priset ingår:

Flygresa Stockholm till Rom, t/r. Flygtransfers. Helpension: 3 luncher, 1 enkel lunch med välkomstdrink ankomstdagen, 4 middagar, allt inkl. måltidsdrycker. Del i dubbelrum på fyrstjärniga hotell Villa Grazioli inklusive frukost. Samtliga entréer och utflykter enligt program. Whispers (hörhjälpmedel vid guidning) för alla. Turistskatt.

Fest för alla sinnen, i världsarv och undangömda trädgårdar

 

Vi åker till landskapet Latium sydost om Rom för att se några av världens finaste trädgårdar. Skönhet, historiskt intressanta platser och god mat utlovas! Redan under romartiden flydde de aristokratiska familjerna värmen upp till Albanska bergen, och de byggde sina sommarslott längs sluttningarna i de orter som kallas Castelli Romani. Kejsar Hadrianus var en av dem, och hans lyxiga slott var egentligen en hel stad. Castel Gandolfo har varit ett sommarviste för påvar sedan 1500-talet, och under nuvarande påve kan man besöka både slottet och barockträdgården. Villa d’Este i Tivoli är med rätta världsberömt. Dess vattenkonster och trädgård var ett mirakel på sin tid och stod modell för många slottsanläggningar i hela Europa. Den världsberömda parken La Ninfa är en riktigt romantisk skapelse i en övergiven 1100-talsstads ruiner. Som kontrast till det besöker vi en privat trädgård med gammaldags rosor som skapats med kärlek av ägarinnan under 60 års tid. Och den privata Landriana-trädgården slutligen är en komposition från 1900-talet, signerad den berömde engelske trädgårdsarkitekten Russel Page.

Vi bor i ett ljuvligt 1500-talsslott i staden Frascati. Helpension ingår, och det behövs eftersom vi är ute hela dagarna.

 

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

 

Måndag 22 april

Avresa till Rom

Morgonflyg går till Rom via Kastrup. (flyg från andra flygplatser på förfrågan) Efter en timmas transfer i buss är vi framme i Frascati, så berömt för sitt friska vin. Frascati med sitt strategiska läge blev bombskadat under andra världskriget, men där finns fortfarande den praktfulla Villa Aldobrandini mitt i staden. Av den berömda Villa Torlonia finns bara en vacker park kvar efter att bomber träffat det av SS-män ockuperade slottet. Vi installerar oss och får en välkomstdrink med trevligt tilltugg på vårt hotell Villa Grazioli. Villan är en pärla i sig, idyllisk, vacker och med lugnt läge. Den byggdes för en kardinal Carafa, en av de många förmögna sådana som bosatte sig uppe i bergen på somrarna. Därifrån är det 2 km promenad ner till själva Frascati. Villa Grazioli är italienskt Nationalmonument.

Välkomstmiddag på hotellet.

 

Tisdag 23 april

La Ninfa och rosenträdgården i Valleranello

Frukost. Vi börjar sedan med kanske resans största sevärdhet, La Ninfa, världens mest romantiska trädgård som med sina tusentals plantor från hela världen överträffar det mesta. Namnet Ninfa indikerar att det redan på romartiden fanns ett Nympheum där man kunde hedra vattennymferna i vackra, ofta konstgjorda, grottor. På medeltiden låg här en liten stad, och staden var så betydande att den fick vara skådeplats för åtminstone ett påveval och dessutom så viktig att kejsar Barbarossa försökte bränna ner den. Den första trädgården anlades redan på 1500-talet av kardinal Caetani, men vid hans död övergavs hela området och allt föll i ruiner och glömdes bort.  Först 1921 började markis Gelasio Caetani och hans engelska mor att torrlägga området och anlägga en botanisk trädgård med växter från hela världen. La Ninfa utnämndes år 2000 till Nationalmonument i Italien.

Lunchen äter vi i den vackra lilla bergstaden Sermoneta. På eftermiddagen far vi vidare till Valleranello och ”De Antika Rosornas Trädgård” där markisinnan del Bufalo har anlagt denna underbara och annorlunda trädgård med tusentals rosor. En del av dem klänger sig 6 - 7 meter upp bland träden. En del av dem står kanske bara i knopp när vi kommer, andra bör vara i full blom.

Middag på hotellet.

 

Onsdag 24 april

Världsarven Hadrianus villa och Villa d'Este

Frukost. Vi börjar dagen med ett besök på Hadrianus Villa som var kejsarens sommarresidens och breder ut sig på en yta ungefär lika stor som Pompejis. Inte bara status, fester och träning fick plats här, bibliotek och administrationsbyggnader byggdes och dessutom ett vattenomgärdat litet hus där kejsaren kunde stänga in sig. Hadrianus lämnade fler minnen efter sig, till exempel Hadrianusmuren i England och begravningsmausoleet i Rom som sedan byggdes på och blev Castel Sant’Angelo.

LÄSTIPS: Marguerite Yourcenars ”Hadrianus minnen”.

Efter detta har vi gjort oss förtjänta av en härlig långlunch uppe på anrika Restaurang Sibilla i den medeltida staden Tivoli. Restaurangen har sett många berömda gäster, och alla ville de sitta i skuggan av Sibyllans tempel och kanske drömma, eller som Evert Taube, komponera.

Renässansslottet Villa d’Este började byggas av kardinal Ippolite d’Este, som hade stora förhoppningar om att bli påve. Slottet var en del av propagandan inför påvevalen, men till sin besvikelse blev d’Este aldrig vald. Vid sin död var han starkt skuldsatt efter att ha förbyggt sig. Det kan man förstå när man ser slottet och trädgården i den branta sluttningen. Visionen om ett trädgårdsunderverk kan vi i alla fall tacka honom för, och det blev en ingenjörsteknisk bragd att leda om floden under Tivoli för att anlägga hundratals fontäner, nymfeum, grottor, vattenspel och dessutom en vattenorgel. Denna orgel är återuppbyggd, och vi ska lyssna på när den spelar ”hitlåtar” från 1500-talet.

Middag på hotellet.

 

Torsdag 25 april

Påvens palats och trädgård i Castel Gandolfo och Giardini Landriana

Frukost. Vi åker till en av de många vulkansjöar som finns i Latium, Albanosjön. Högt över den ligger staden Gandolfo. Som bekant är den nuvarande påven en modest man vad gäller det timliga, och han tycker att 1600-talspalatset i Gandolfo är för lyxigt. Alltså används byggnaden som museum, och då passar vi på. Exempelvis kan man studera ett stort antal påvliga tofflor! Från trädgården har man genom tiderna levererat grönsaker, jordgubbar och annat ätbart till de påvliga borden. Och på torget utanför slottet kan man se världens första postlåda, åtminstone påstår gandolfianerna det.

Lunch ska vi också ha denna dag innan vi åker till Giardini Landriana, som blir vår sista trädgård på denna resa. Av ett andra världskriget svårt bombat och minskadat område mark började markis Scotti och hans hustru Lavinia först planera för återplantering av träd. Egendomen ligger bara 4 km från havet och man ville skydda sig från blåsten. Några vänner gav familjen frön att plantera, mest på skoj. Efter att ha roat sig med att planlöst samla in lokala växter blev resultatet rätt vildvuxet, och då beslöt man sig för att kalla in ett verkligt proffs, den då världsberömde landskapsarkitekten Russell Page. Han hade ett curriculum från flera kungliga slott och offentliga parker men var inte rädd för att hjälpa till i lite mindre sammanhang. Här rör det sig om 10 hektar. Nu är trädgården en komposition i 24 delar, som den Blå Stigen, Magnoliahörnan, den Grå trädgården, de Antika Rosornas dal, Oliv-ängen – visst låter allt detta inbjudande?

Middag på hotellet.

 

Fredag 26 april

Hemresa

Frukost och utcheckning. Ungefär kl. 11 lämnar vi Frascati för att flyga hem, även denna gång via Kastrup.

 

 

Statlig resegaranti ställd.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen SRF.