Verdifestivalen i Parma

Verdifestivalen i Parma

3 - 8 oktober, 2024

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 30 600 kr

 

Tillägg för dubbelrum för eget bruk:

Kr. 4 900 kr

 

Allt detta ingår:

5 nätter i 4* hotell med frukost. Flyg t.o.r. Stockholm-Milano samt transport med chartrad buss till Parma. Turistskatt i Parma. 2 operabiljetter på parkett på Teatro Regio vid Verdifestivalen. Utflykter och museientréer enligt program. 1 middag, 3 luncher med måltidsdrycker. Lokalguide. Reseledares tjänster.

 

Verdifestivalen i Parma

Välkommen till en härlig resa till Giuseppe Verdis hemtrakter och 2 spännande kvällar på Teatro Regio i Parma. Operorna Macbeth och La battaglia di Legnano står på programmet. Operapubliken i Parma är erkänt kräsen, och en festival i Verdis namn är mer än på sin plats! Parma är som så många italienska städer fullt av historiska minnen och arkitektur, och staden ståtar med inte mindre än 2 världsberömda livsmedel, Parmesanost och Parmaskinka.

Vi ska också besöka den lilla byn Le Roncole där Verdi föddes och där han lärde sig spela orgel som barn. Därifrån är det inte långt till Busseto där han sedan fann sin blivande hustru. I Busseto håller man Verdis namn högt, nästan heligt. En annan utflykt går till ett litet mejeri som gör parmesanost. Ett alldeles särskilt besöksmål blir en berömd frimurarlabyrint där det också finns ett privat konstgalleri.

4-stjärniga Starhotel du Parc i Parma blir vår bas, och reseledare är som vanligt hovsångerskan Lena Nordin.

Resan är utsåld.

Torsdag 3 oktober

Avresa

Vi flyger med förmiddagsflyget från Arlanda direkt till Milano, och därifrån är det cirka en och en halv timmes bussfärd till vårt hotell. (avresa från andra flygplatser på förfrågan). Om mina resenärer så önskar hinner vi förmodligen gå en liten gemensam introduktionspromenad i staden. Hotellet ligger vid en stor park, en kvarts promenad från operahuset.

Parma är starkt förknippat med släkten Farnese som regerade där i 8 generationer. Vi känner igen namnet från Palazzo Farnese i Rom. Familjen levererade kardinaler och en påve, de gifte in sina döttrar i andra kungahus, och de samlade konst och byggde teatrar. Senare kom Napoleons syster Pauline att regera där ett tag. I Parma hamnade också Napoleons habsburgska hustru Marie Louise efter att han blivit avsatt. Hon regerade Parma med milda händer i 31 år och är ihågkommen med ett fint museum mitt i staden. Där finns bland annat en kejserlig balklänning med platinabroderier. Tack vare henne byggdes det vackra operahuset Teatro Regio där vi tillbringar våra operakvällar. Teatern var tip-top modern i sin tid och tävlade med La Scala i skönhet. Och den unge Verdi tillägnade henne sin opera I Lombardi.

Välkomstmiddag på kvällen.

 

Fredag 4 oktober

I Parma, föreställning: La battaglia di Legnano

Frukost. Vi börjar förmiddagen i sällskap med en engelsktalande lokalguide som visar oss det gamla Parma. Vi går till fots in till torget med biskopspalatset från 1000-talet, och vi måste verkligen också se det berömda åttkantiga Baptisteriet från 1200-talet. När vi blir trötta i fötterna ska vi få lunch, och sedan är eftermiddagen ledig tills det är dags för föreställning kl. 20.00.

Operan om slaget vid Legnano är ett tidigt verk, men redan fyllt av Verdiansk verv, nerv och temperament. Librettot bygger på en historisk händelse år 1176 då kejsar Barbarossa fördrevs av milaneserna. Över klassgränserna lyckades rika och fattiga i Milano samarbeta för att slå de kejserliga trupperna, och detta var ett tema som den politiskt intresserade Verdi inspirerades av. Som alla säkert vet skrev Verdi många operor på temat Frihet innan Italien slutligen kunde enas till ett rike år 1861. Att censuren till en början släppte igenom ämnet för operan är märkligt. Alla i publiken kunde se parallellerna med revolutionsåret 1848 då Milano gjorde uppror mot den österrikiska ockupationen. Och vem kunde egentligen missa när tenoren sjöng Viva Italia inför öppen ridå? Vi hör Francesco Meli i tenorrollen Arrigo göra detta, och en verkligt underbar sopran får vi också höra, lettiskfödda Marina Rebeka. Barytonen Vladimir Stoyanov kompletterar en fin rollista, och allt dirigeras av Diego Ceretta.

 

Lördag 5 oktober

Heldagsutflykt till Le Roncole och Busseto

Frukost och sedan far vi en halvtimme med buss till den lilla byn Le Roncole. Där föddes Giuseppe Verdi i rätt påvra förhållanden. Fadern drev ett litet värdshus dit posten anlände. Inte sällan fick han läsa breven för de icke läskunniga. Modern var spinnerska. Snabbt upptäckte man att lille Verdi var musikalisk och familjen kunde köpa en liten spinett åt honom att spela på. I kyrkan lärde han sig att sjunga och spela orgel. Snart kunde han bidra till familjens försörjning med sitt orgelspel. Vi tittar in i det lilla huset som idag är nationellt monument.

I Busseto sedan: Verdi fick som tonåring undervisa en vacker borgardotter, Margherita Barezzi, i piano, och kärlek uppstod. Svärfadern blev sedan en verklig vän och stod för ekonomisk trygghet för det unga paret när Verdi försökte slå sig fram i Milano. Vi besöker Barezzi-museet där flygeln står som unge Verdi fick öva på, och det var äntligen ett instrument värdigt en blivande mästare. Men inte ens maestro Riccardo Muti vill spela på det, av pur respekt för ett ikoniskt föremål!

Innan vi återvänder till Parma ska vi äta lunch tillsammans. Kvällen är sedan fri för egna önskemål.

 

Söndag 6 oktober

I Parma, besök i Galleria Nazionale och Teatro Farnese, föreställning: Macbeth

Frukost och sedan gemensamt besök i det stora museet Galleria Nazionale, inrymt i 1600-talsslottet Palazzo Pilotta. Att Parma fick vissa bombskador under andra världskriget, det ser vi där. I Pilottapalatset finns en stor och unik 1600-talsteater som till all lycka inte brann upp helt efter bombningen. Att komma in där är som att gå in i innanmätet av ett stort skepp, och man förstår plötsligt arten av 1600-talets grandeur vad gäller fester och furstebröllop som skulle manifesteras av just opera. I konstsamlingen i själva galleriet har Marie Louise av Habsburg haft sitt kärleksfulla finger med i spelet eftersom hon gav Parmaborna det första offentliga konstmuseet. Och en verklig klenod kan man hitta där, da Vincis underbart rufsiga La Scapigliata.

Kl. 18.00 börjar Macbeth, denna gång i sin franska version. Verdi tillägnade sin älskade svärfar Barezzi detta verk, som blev ett av de första riktiga mästarproven i Verdis långa lista av operor. Shakespeares drama ligger till grund för det blodiga librettot, och det blev en riktig operarysare. Och rollerna kräver verkligen sin man eller kvinna. Macbeth själv sjungs av Ernesto Petti, Lady Macbeth sjungs av Lidia Fridman, Banco av Michele Pertusi, och allt leds av dirigenten Roberto Abbado.

 

Måndag 7 oktober

Heldagsutflykt till mejeri och Labirinto Masone

Frukost blir idag rätt tidig, för redan kl. 8 ska vi sitta i bussen för att åka till en liten ostproducent. Korna väntar inte med mjölken! Den aromatiska Parmeggiano Reggiano får bara kallas så så kallas den bara om den tillverkas i närheten av Parma. (Nämn inte den snarlika Grana Padano i närheten av en Parmabo!) Minst 18 månader ska osten lagras, men när den blir bortåt 3 år gammal är den som bäst. Vi får tillfälle att köpa en bit hem, och den lilla delikatessbutiken innehåller också andra ätbara souvenirer som säkert frestar. En bit parmaskinka? Eller ”slow food-skinkan” Culatello di Zibello, som naturligtvis Zibelloborna tycker är förmer än parmaskinka.

Mejerister och frimurare har kanske inte så mycket gemensamt, men den berömda Frimurarlabyrinten ligger geografiskt bra till så vi gör ett besök där. Detta är en unik skapelse av en framsynt bibliofil och konstsamlare, Franco Maria Ricci. Det är park och museum i ett, och eftertanke och skönhet ska man uppleva där. Och för att inte eftertankens kranka blekhet ska drabba oss måste vi också få en god lunch innan bussen går tillbaka till hotellet. Kvällen är sedan ledig för egna önskemål.

 

Tisdag 8 oktober

Hemresa

Frukost och sedan avfärd till flygplatsen kl. 9.00. Vi landar på Arlanda med direktflyget från Milano på eftermiddagen.

 

 

Statlig resegaranti ställd.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen SRF.