Romerska trädgårdar INSTÄLLD

Romerska trädgårdar INSTÄLLD

29 april  - 5 maj, 2020
6 dagar

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 22 900 kr

 

Tillägg för dubbelrum för eget bruk :

Kr. 4 480 kr

 

I priset ingår: Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn till Rom, t/r. Flygtransfers. Helpension (6 luncher och 6 middagar inkl. måltidsdrycker). Del i dubbelrum på fyrstjärniga hotell inklusive frukost. Samtliga entréer och utflykter enligt program. Trädgårdsingenjör Ingvar Sjöstrand medföljer som expertis. Turistskatt. Reseledare.

Barockprakt och makalösa renässansslott, en gammeldags rosenträdgård, pionparadis och blomsterfest, allt i landskapet Latium!

 

Vi gör en härlig odyssé bland några av världens mest sevärda trädgårdar som nu bjuder på sin absoluta prakt och generöst delar med sig av sin skönhet. De italienska trädgårdarna är även intressanta ur historisk synpunkt, och många kända arkitekter har sett till att vi fortfarande idag kan njuta av deras skönhet. Vi gör en omväxlande och inspirerande resa under kunnig ledning av trädgårdsingenjör Ingvar Sjöstrand. Vi vandrar i Farnesepalatsets magnifika park i Caprarola, trädgårdarnas trädgård Villa Lante, fontänernas Villa d´Este, monsterparken Bomarzo och mytomspunna och världsberömda Ninfa, som av New York Times är utsedd till världens vackraste trädgård. Nu i början av maj får vi även ta del av den stora pionutställningen i Vitorchiano och Viterbos berömda blomsterfestival ”San Pellegrino in Fiore”. Och med helpension blir det rikliga tillfällen att njuta av den goda italienska maten och vinerna också.

 

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

OBS! Inställt på grund av den rådande Corona-situationen.

 

Onsdag 29 april

Avresa till Italien

Morgonflyg från Arlanda/Landvetter via Kastrup till Rom där vår buss väntar. Efter en timmas transfer i buss är vi framme vid Albanosjön och Hotel Castelvecchio i Castel Gandolfo. Hotellet har takterrass med bassäng och hänförande utsikt över Albanosjön. Vi får en lätt lunch och installerar oss i våra rum. I Castel Gandolfo hade påven sitt sommarresidens, och numera är palatset museum. En promenad in till torget med palatset och världens förmodligen äldsta postlåda är säkert skönt, innan vi samlas åter för välkomstmiddag på kvällen.

 

Torsdag 30 april

Ninfa och rosenträdgården Valleranello

Frukost. Vi börjar med denna resas kanske största sevärdhet, mytomspunna och spännande trädgården Ninfa, världens mest romantiska trädgård som med sina tusentals plantor från hela världen överträffar det mesta. Den första trädgården anlades redan på 1500-talet av kardinal Caetani, men vid hans död övergavs hela området med byggnader och trädgård och allt föll i ruiner och glömdes bort.  Först 1921 började markis Gelasio Caetani och hans engelska mor att torrlägga området och anlägga en botanisk trädgård med växter som modern fört med sig från sina resor runt om i världen. Ninfa utnämndes år 2000 till Nationalmonument i Italien.

Lunchen äter vi i den vackra lilla bergstaden Sermoneta. På eftermiddagen far vi vidare till Valleranello och ”De Antika Rosornas Trädgård” där arkitekten Marchese del Buffalo har anlagt denna underbara och annorlunda privata trädgård med tusentals gammaldags sorters rosor.

Middag på hotellet.

 

Fredag 1 maj

Hadrianus villa och Villa d'Este

Frukost. Vi börjar dagen med ett besök på ”Hadrianus Villa” som var kejsarens sommarresidens och breder ut sig på en yta ungefär lika stor som Pompejis. Hadrianus Villa är verkligen ett måste när man är i trakten, och vi gör en intressant promenad i utgrävningsområdet.  Sedan blir det en härlig långlunch uppe på anrika Restaurang Sibilla i den medeltida staden Tivoli.

I Tivoli ska vi också besöka Villa d’Este som med sin terrasserade trädgård stått modell för många av Europas trädgårdar med sina hundratals fontäner, nymfer, grottor, vattenspel och hydraulisk musik. I slutet av 1900-talet renoverades trädgården, och anläggningen med slott, vattenkonster och t.o.m. en klingande vattenorgel hör sedan några år till Unescos världsarv.

Middag på hotellet.

 

Lördag 2 maj

Caligulas skeppsmuseum vid Lago di Nemi, monsterparken Bomarzo, Lago di Bolsena

Frukost och utcheckning från hotellet. Vi lämnar nu Albanosjön och styr färden mot vulkankratersjön Lago di Nemi. Här i Nemi besöker vi ett museum med modeller av Kejsar Caligulas lyxskepp. Här får vi även en typisk lunch, innan vi åker vidare till  den ”heliga skogen” och monsterparken i Bomarzo – en skapelse som inte liknar något annat. Monsterparken med sina drakar, elefanter, gapande munnar och sköldpaddor uthuggna direkt i tuffsten skapades redan 1552 av en prins Orsini. Parken har restaurerats under 1900-talet, och nu väntar oss en överraskning bakom varje hörn i parken.

Efter parkbesöket åker vi vidare till vårt eleganta hotell Royal i Bolsena för inkvartering. Även detta hotell ligger vid en sjö, och hotellet har också en simbassäng.

Middag på hotellet.

 

Söndag 3 maj

Villa Lante, Moutan Botanical Center, Palazzo Farnese

Frukost. Förmiddagens stora upplevelse är utan tvekan Villa Lante, i historiska staden Bagnaia, med sin italienska trädgård, Pegasus fontän och två små palats dit Viterbos kardinaler och biskopar gärna förlade sin fritid med jakter och rekreation och frisk luft. Sedan besöker vi Moutan Botanical Center med sin världsberömda pionträdgård. Detta pionparadis är en skapelse av en enda person, Carlo Confidati. Han förälskade sig i pionernas värld och har samlat arter från hela världen i sin trädgård.

Lätt lunch serveras innan vi åker vidare till Caprarola och Palazzo Farnese med sitt intressanta och överdådiga renässanspalats och trädgård. Palatset byggdes av Alessandro Farnese när familjen behövde skaffa sig ett avstånd till den fientligt sinnade dåvarande påven.

Middag på hotellet.

 

Måndag 4 maj

Civita di Bagnoreggio och blomsterfestivalen i Viterbo

Frukost. Vi reser norrut mot ett landskap som inte liknar något annat. I forntiden fanns här en slätt som bestod av ett tufflager, som i sin tur vilade på ett geologiskt äldre lager lera. Men jordbävningar och tidens tand har helt skulpterat om denna till en majestätisk dal med eroderande höjder. Här tronar Civita di Bagnoreggio likt ett skepp i ett lerhav. ”Staden som dör” har den kallats. En gångbro leder över ravinen till staden som bara har ett fåtal invånare, och landskapet breder ut sig som ett science fiction-sceneri. Vi äter sedan lunch innan färden går till den historiskt intressanta påvestaden Viterbo med sin blomsterfest "San Pellegrino in Fiore". Vi gör en tur till fots och beundrar de fantasifulla blomsterarrangemangen, det berömda påvepalatset och den gamla staden.

Avskedsmiddag på hotellet.

 

 

Statlig resegaranti ställd.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen SRF.