Påsk i Sorrento

Påsk i Sorrento

2  - 9 april 2022

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 26.800:-

 

Tillägg för dubbelrum för eget bruk :

Kr. 3.220:-

 

Allt detta ingår i priset: Flyg tur och retur till Neapel från Stockholm. Transfers och transporter enligt program. Del i dubbelrum på 4-stjärnigt hotell och turistskatter. 7 middagar och 3 luncher, alla med måltidsdrycker.  Utflykter och entréer enligt program. Svensktalande lokal guide. Reseledares tjänster.

 

Påsk i Sorrento

Välkommen till att fira påsk i Sorrento, en välskött och trivsam semesterort som blivit världsberömd genom sången Torna a Surriento. Sedan romartid har man vetat att uppskatta denna del av kusten med sina dramatiska klippor som stupar rakt ner i havet. Vi bor bra på eleganta Hotel Bristol, med sagolik utsikt över Vesuvius och Neapelbukten. Resan ger tillfälle till både vila och upplevelser, med besök i Capri och Axel Munthes berömda Villa San Michele, Neapel och antikens Herculaneum. Vi ska också äta trevliga måltider tillsammans och lära oss något om de lokala vinerna och druvor som odlats sedan antiken. Medeltemperaturen är behaglig.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

 

Söndag 2 april

Avresedag

Vi flyger mitt på dagen från Arlanda till Neapel via Zürich, och därefter har vi en dryg timmes bussresa till Sorrento. (Pris från andra flygplatser på förfrågan) Efter incheckning på vårt utmärkta 4-stjärniga hotell samlas vi till välkomstmiddag på hotellet.

Hotel Bristol ligger högt över den äldre delen av Sorrento, och man går lätt till centrum på 15 minuter. Eleganta salonger och terrasser, simbassäng, god mat och läget gör hotellet till en mycket avkopplande plats där man gärna sitter och beundrar utsikten.

 

Måndag 3 april

I Sorrento

Efter frukost gör vi idag en båtutflFrukost. Under vår första dag i Sorrento ska vi bara njuta av denna lilla stad med sina mysiga gränder och små affärer. Vår lokala guide tar oss med på en stadsvandring, och sedan har man tid att själv ströva runt, eller sola på terrassen och bara koppla av. Sorrento ståtar inte med storartade museer, men det finns ett rart litet museum som visar positiv och andra mekaniska instrument, varav en del klingar fortfarande. En citronodling i staden bjuder in till visningar för att demonstrera tillverkning av den i staden allestädes närvarande Limoncellon, likören som görs av en särskild sorts tjockskaliga citroner. Det lilla klostret San Francesco har temporära konstutställningar, och man kan också ta del av den traditionella tillverkningen av intarsia i ett fint museum, intressant även för den icke initierade. Intarsia-yrket går fortfarande i arv i Sorrentofamiljer, och överallt ser man utsökta föremål: möbler, prydnadsföremål och rentav smycken i små verkstäder.

Middag på hotellet på kvällen.

 

Tisdag 4 april

Utflykt till Herculaneum och besök på vingård

Frukost. Dagens utflykt ägnar vi åt romerska minnen och arkeologiska fynd i Herculaneum. Vår kunniga lokalguide lär oss mer om denna intressanta plats. Precis som det mer kända Pompeji förstördes Herculaneum av Vesuvius utbrott år 79 e Kr. Tack vare att husen fylldes av vulkaniskt material kollapsade inte taken, och staden blev ”konserverad” under ett 10-20 meter tjockt lager av tuff. Till och med så ömtåliga material som papyrus har bevarats på vissa ställen, liksom möbler och dörrar. Staden var mer välmående än Pompeji, och det som finns kvar av husen vittnar om en svunnen lyxtillvaro för den romerska eliten.
Vi ska sedan äta en enkel lunch och smaka på traktens viner i en liten familjeägd gård på Vesuvius sluttning. Lokala druvsorter med namn som Piedirosso, Coda di Volpe, Greco, Falanghina, Biancolella, Aglianico låter musikaliskt, och många av dem har odlats sedan före Kristus – vilket man kan se av DNA i gamla amforor. Kristi tårar, Lacrimae Christi, är kanske det mest berömda vinet härifrån. Det finns i flera varianter, både röda och vita.

Vi återvänder till hotellet sen eftermiddag, och på kvällen serveras middag på hotellet som vanligt. 

 

Onsdag 5 april

Utflykt till Capri och Villa San Michele

Frukost. Vi åker taxi ner till hamnen och sedan blir det en kort båtresa över Neapelgolfen, som geologiskt sätt är en jättekrater som sjunkit i havet. Vesuvius, Sorrentohalvön, Capri och Ischia utgör själva kanten av kratern. Capri har i århundraden lockat allt från romerska kejsare, författare, revolutionärer, filmstjärnor och internationellt jetset, och ön är alltid lika fascinerande. Vi lägger till i Marina Grande och tar oss med våra småbussar längs en svindlande, vacker väg upp till staden Anacapri, där besöket på Villa San Michele säkert blir en absolut höjdpunkt för oss svenskar. Läkaren och författaren Axel Munthe skapade där ett hem som är bland det vackraste och mest stämningsfulla man kan tänka sig. Det är terapeutiskt att få vistas i den vackra trädgården, och det visste nog också Munthe som var en läkare med stor insikt. På Villa San Michele får vi också en enkel lunch i trädgården.

Efter lunch åker vi ner till fashionabla ö-huvudstaden Capri med de eleganta butikerna. På piazzan framför kyrkan sitter man gärna med en kopp kaffe eller en drink. Med hjälp av samma små bussar kommer vi till sist ner till hamnen igen, och återresan till fastlandet blir på sen eftermiddag. Taxi tar oss hem till hotellet, och sedan blir det säkert skönt att få middag serverad efter en lång dag med mycket havsluft och promenader.

 

LÄSTIPS:

Axel Munthe: Boken om San Michele
Bengt Jangfelt: En osalig ande, om Axel Munthe
Evert Lundström: För fåglarnas skull (Tack vare djurvännen Axel Munthe är Capri nu förbjudet område för fågeljägare.)

 

Torsdag 6 april

Heldagstur till Neapel

Frukost. Idag gör vi en tur till Neapel, vars skatter man inte kan ta in på ett enda kort besök. Man måste alltså välja, och jag har valt ett besök på det kungliga slottet mitt i centrum. Detta stora slott innehåller också en fin hovteater, inte att förväxla med det berömda operahuset San Carlo. Trapphallen hör till de mest magnifika skapelser överhuvudtaget i Europa, och om vi blir imponerade så delar vi den upplevelsen med 1700-talsbesökarna för vars skull den byggdes. Kungariket Neapels (eller Bägge Siciliernas, som landet egentligen hette) långa historia tog slut i och med Italiens enande 1861.  Dessförinnan hade både normanner, franska kungahuset Anjou, spanska Aragon och österrikiska Habsburgssläkten regerat i landet. Det kungliga tiden gjorde ett uppehåll under Napoleontiden, men efter hans förvisning till S:ta Helena gick man tillbaka till det gamla. Så sakteliga moderniserades staden, till exempel med bergbanorna vilket sparade åsnors, hästars och även människors ben i den bergiga staden Neapel som genomskärs av flera raviner. Funiculare kallas bergbana på italienska, vilket vi påminns om i den berömda sången Funiculi, funicula från 1881, en alla tiders stora schlager! I vår tid har man haft ambitionen att bygga världens vackraste T-banestation i centrum, och Toledostationen från 2013 har fått många internationella pris. I Arkeologiska museet förvaras och visas många av de föremål som man funnit i Pompeji. Och i kyrkorna hittar man exempelvis Caravaggios berömda tavla över barmhärtigheten i Pio Monte della Misericordia och statyn Den beslöjade Kristus i Capella Sansevero.

Vi får lunch under dagen, och vi ska också promenera tillsammans med vår svensktalande guide i hennes neapoletanska favoritkvarter och även få lite tid på egen hand. Neapel visar upp allt från den barockaste prakt till nästintill slum, men det är en stad med puls och generösa människor. Och pizzan föddes i Neapel som alla vet. Alla andra godsaker inte att förglömma.

Efter återkomst till hotellet blir det middag på hotellet.

 

Långfredag 7 april

I Sorrento

Frukost. På långfredagen kan man vila eller ta del av de stora religiösa processioner som går genom staden, från kyrka till kyrka genom hela Sorrento. Denna folkliga tradition har sina anor ända sedan 1300-talet och är ett mäktigt skådespel. I Sorrento finns också influenser från den spanska Semana Santa-traditionen efter de spanska vicekungarnas tid i Neapel. Redan på skärtorsdagskvällen går den första processionen, då Jungfru Maria ska föreställa letandes efter sin son. Långfredagskvällen kommer den svarta processionen, den sörjande. Tågen utgörs av olika religiösa sällskap, där rollerna gått i arv inom familjer i generationer. Manskörer sjunger sina strävt klingande och arkaiska melodier, och orkestrar, barnkörer och maskerade människor gör detta till en mycket suggestiv upplevelse.

Middag serveras på hotellet, och sedan passar det perfekt att vandra ner till staden för att se påskprocessionen.

 

Påskafton 8 april

I Sorrento

Frukost. Även denna dag är en lugn dag. Varför inte dricka five o´clock tea på eleganta Grand Hotel Excelsior Vittoria? Hotellet är faktiskt är uppkallad efter vår drottning Viktoria, som gärna besökte trakten för sin hälsas skull och för att träffa sin livläkare Munthe. Här residerade för övrigt världstenoren Caruso i en egen våning under sina vistelser i Sorrento.

Det går lokalbuss till den berömda staden Positano för den som vill göra en egen utflykt. Till Positano tar det ungefär 45 minuter.

Middag på hotellet.

 

Påskdagen 10 april

Hemresa

Vi äter frukost i lugn och ro innan vi åker mot Neapel och flyget som går via Frankfurt hem.

 

Statlig resegaranti ställd.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen SRF.