Påsk i Sorrento

Påsk i Sorrento

10 - 17 april, 2022

 

Pris per person i dubbelrum med balkong:

Kr 24 500 kr

 

Tillägg för dubbelrum för eget bruk, utan balkong:

Kr. 3 165 kr

 

Allt detta ingår:

Flyg tur och retur till Neapel från Stockholm. Transfers och transporter enligt program. Del i dubbelrum på 4-stjärnigt hotell och turistskatt. 7 middagar och 3 luncher, alla med måltidsdrycker.  Utflykter och entréer enligt program. Svensktalande lokal guide. Reseledares tjänster.

OBS! EU:S VACCINPASS ÄR OBLIGATORISKT.

Påsk i Sorrento

 

Välkommen till att fira påsk under sju härliga dagar i Sorrento, en välskött och trivsam semesterort som blivit världsberömd genom sången Torna a Surriento. Vi bor bra på eleganta Hotel Bristol, med sagolik utsikt över Vesuvius och Neapelbukten. Resan ger tillfälle till både vila och upplevelser, med besök i Capri, Amalfi, Ravello och antikens Herculaneum. Sorrento ligger vackert på klippor som stupar ner i Neapelgolfen. Medeltemperaturen är behaglig, och det blir säkert tillfälle för solstolarna vid hotellbassängen. Vi ska också äta trevliga måltider tillsammans och lära oss något om de lokala vinerna och druvor som odlats sedan antiken.

 

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin.

Resan är utsåld.

 

Söndag 10 april

Avresedag

Vi flyger på förmiddagen från Arlanda till Neapel via Wien, och därefter har vi en dryg timmes bussresa till Sorrento. (Pris från andra flygplatser på förfrågan) Efter incheckning på vårt utmärkta 4-stjärniga hotell samlas vi till välkomstmiddag på hotellet.

Hotel Bristol ligger högt över den äldre delen av Sorrento, och man går lätt till centrum på 15 minuter. Eleganta salonger och terrasser, simbassäng, god mat och läget gör hotellet till en mycket avkopplande plats där man gärna sitter och beundrar utsikten.

 

Månag 11 april

I Sorrento

Frukost. Under vår första dag i Sorrento ska vi bara njuta av denna lilla stad med sina mysiga gränder och små affärer. Vår lokala guide tar oss med på en stadsvandring, och sedan kan man ströva fritt, eller sola på terrassen och bara koppla av. Sorrento ståtar inte med storartade museer, men det finns ett skojigt litet museum som visar positiv och andra mekaniska instrument, varav en del klingar fortfarande. En citronodling i staden bjuder in till visningar för att demonstrera tillverkning av den i staden allestädes närvarande Limoncellon, likören som görs av en särskild sorts tjockskaliga citroner. Det lilla klostret San Francesco har temporära konstutställningar, och man kan också ta del av den traditionella tillverkningen av intarsia i ett särskilt museum. Intarsia-yrket går fortfarande i arv i Sorrentofamiljer, och överallt ser man utsökta föremål i små verkstäder.

Middag på hotellet på kvällen.

 

Tisdag 12 april

Utflykt till Capri och Villa San Michele

Frukost. Vi åker taxi ner till hamnen och sedan blir det en kort båtresa över Neapelgolfen, som geologiskt sätt är en jättekrater som sjunkit i havet. Vesuvius, Sorrentohalvön, Capri och Ischia utgör själva kanten av kratern. Capri har i århundraden lockat allt från romerska kejsare, författare, revolutionärer, filmstjärnor och internationellt jetset, och ön är alltid lika fascinerande. Vi lägger till i Marina Grande och tar oss med våra småbussar längs en svindlande, vacker väg upp till staden Anacapri, där besöket på Villa San Michele säkert blir en absolut höjdpunkt för oss svenskar. Läkaren och författaren Axel Munthe skapade där ett hem som är bland det vackraste och mest stämningsfulla man kan tänka sig. Den vackra trädgården, pergolan och inte minst utsikten blir oförglömliga minnen.
På Villa San Michele får vi också en enkel lunch. Efter lunch har man tid till egna strövtåg i Anacapri.

Sedan åker vi ner till fashionabla huvudstaden Capri med de eleganta butikerna. På piazzan framför kyrkan sitter man gärna med en kopp kaffe eller en drink. Med hjälp av bergbanan kommer vi till sist ner till hamnen igen, och återresan till fastlandet blir på sen eftermiddag. Taxi tar oss hem till hotellet, och sedan blir det säkert skönt att få middag serverad efter en lång dag med mycket havsluft och promenader.

LÄSTIPS:
Axel Munthe: Boken om San Michele
Bengt Jangfelt: En osalig ande, om Axel Munthe
Evert Lundström: För fåglarnas skull (Tack vare djurvännen Axel Munthe är Capri nu förbjudet område för fågeljägare.)

 

Onsdag 13 april

Utflykt till Herculaneum och besök på vingård

Frukost. Dagens utflykt ägnar vi åt romerska minnen och arkeologiska fynd i Herculaneum. Vår kunniga lokalguide lär oss mer om denna intressanta plats. Precis som det mer kända Pompeji förstördes Herculaneum av Vesuvius utbrott år 79 e Kr. Tack vare att husen fylldes av vulkaniskt material kollapsade inte taken, och staden blev ”konserverad” under ett 10-20 meter tjockt lager av tuff. Till och med så ömtåliga material som papyrus har man funnit, liksom möbler och dörrar. Staden var mer välmående än Pompeji, och det som finns kvar av husen visar på en svunnen lyxtillvaro för den romerska eliten.
Vi ska sedan äta en enkel lunch och smaka på traktens viner i en liten familjeägd gård. Lokala druvsorter med namn som Piedirosso, Coda di Volpe, Greco, Falanghina, Biancolella, Aglianico låter musikaliskt, och många av dem har odlats sedan före Kristus – vilket man kan se av DNA i gamla amforor! Kristi tårar, Lacrimae Christi, är kanske det mest berömda vinet härifrån. Det finns i flera varianter, både röda och vita.

Vi återvänder till hotellet sen eftermiddag, och på kvällen serveras middag som vanligt.

 

Torsdag 14 april

Heldagstur till Amalfi och Ravello

Frukost. Idag gör vi en underbar panoramatur tillsammans med vår guide längs den amalfitanska kusten. På slingrande vägar kommer vi först till själva Amalfi. Denna gamla stad konkurrerade under medeltiden med andra sjömakter som Genua och Venedig. Arabisk och normandisk arkitektur kan man spåra i den praktfulla katedralen. Vi besöker den i anslutning till det stämningsfulla museet i Paradisklostret från 1200-talet. Efteråt blir det så lite egen tid att gå runt i den medeltida staden. I Amalfi tillverkas vackert papper på gammalt sätt, så kanske blir det ett inköp av brevpapper även i vår mejlande tid? Och den traditionella keramiken med sina glödande färger ser man överallt.

Vi åker den vackra vägen upp till Ravello för lunch. Där besöker vi den magiska och magnifika Villa Rufolo, ett medeltida palats och trädgård som inspirerade Wagner till scenen med Blomsterflickorna i operan Parsifal. Vi ska också gå till Villa Cimbrone med sin trädgårdsterrass som kallas Belvedere dell' Infinito. Utsikten därifrån är i sanning oändlig med Amalfikustens vin- och citrusodlingar, skimrande berg och det himmelsblå havet. Själva villan byggdes i historieserande stil på 1800-talet och är nu 5-stjärnigt hotell. Här har många celebriteter som Jackie Onassis och Greta Garbo sökt ro och avskildhet, och nuförtiden kommer gärna brudpar som firar sin stora dag på detta vackra ställe.

Efter återkomst till hotellet blir det middag på hotellet.

 

Långfredag 15 april

I Sorrento

Frukost. På långfredagen kan man vila eller ta del av de stora religiösa processioner som går genom staden, från kyrka till kyrka genom hela Sorrento. Denna folkliga tradition har sina anor ända sedan 1300-talet och är ett mäktigt skådespel. I Sorrento finns också influenser från den spanska Semana Santa-traditionen efter de spanska vicekungarnas tid i Neapeltrakten. På eftermiddagen går den vita processionen, då Jungfru Maria ska föreställa letandes efter sin son. Senare på kvällen kommer den svarta processionen, den sörjande. Tågen utgörs av olika religiösa sällskap, där rollerna gått i arv inom familjer i generationer. Manskörer sjunger gregorianska melodier, och orkestrar, barnkörer och maskerade människor gör detta till en mycket speciell upplevelse.

Middag serveras på hotellet.

 

Påskafton 16 april

I Sorrento

Även denna dag är en lugn dag. Varför inte dricka five o´clock tea på eleganta Grand Hotel Excelsior Vittoria? Hotellet är faktiskt är uppkallad efter vår drottning Viktoria, som gärna besökte trakten för sin hälsas skull och för att träffa sin livläkare Munthe. Här residerade för övrigt världstenoren Caruso i en egen våning under sina vistelser i Sorrento.

Det går lokalbuss till den berömda staden Positano och även lokaltåg till Neapel för den som vill göra en egen utflykt. Till Neapel tar tåget en dryg timme, och till Positano tar det ungefär 45 minuter.

Middag på hotellet.

 

Påskdagen 17 april

Hemresa

Vi äter frukost i lugn och ro, och vi har sedan några timmar att fördriva. Kanske vill man ha en snabb lunch innan vi åker mot Neapel och flyget hem.

 

Statlig resegaranti ställd.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen SRF.