I sångerskors fotspår

I sångerskors fotspår

8 - 11 juli, 2021

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 11 650 kr

 

Enkelrumstillägg :

Kr. 1 165 kr

 

Allt detta ingår:

3 hotellövernattningar med frukost. 1 middag och 3 luncher med måltidsdrycker. Kaffe med kaka på Birgit Nilsson-museet. Bussresa. Inträden och guide enl. program. Whispers för att underlätta hörbarhet vid guidningar. Reseledares tjänster.

Bussresa i Christina Nilsson och Birgit Nilssons fotspår.

 

Välkomna till denna trevliga och omväxlande bussresa till Småland och Skåne, där vi ska besöka operastjärnorna Christina Nilssons och Birgit Nilssons födelsehem, numera museum. Christina Nilsson föddes på gården Snugge utanför Växjö och dog som grevinnan Casa de Miranda i Växjö 1921, alltså för 100 år sedan. Efter den sensationella debuten i Paris började en sagolik världskarriär som under 1800-talet bara kan jämföras med Jenny Linds. I resan ingår besök i historiskt intressanta Huseby slott, de berömda Norrvikens trädgårdar, Michelinbelönade restaurangen PM&vänner i Växjö m.m. Vi bor bra på Elite Hotell i Växjö och Mollbergs anrika hotell i Helsingborg. Trevliga måltider med lämpliga drycker ingår förstås som alltid.

 

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin, tillika Växjöambassadör.

 

Torsdag 8 juli

Avresedag

Avresa med buss från Stockholm till Växjö, dit vi anländer på eftermiddagen. Efter incheckning i lugn och ro går vi en guidad tur i stifts- och universitetsstaden där Christina Nilsson ligger begravd på Tegnérkyrkogården. På kvällen äter vi underbar middag tillsammans hos PM&vänner, vars kök belönats med en stjärna i Guide Michelin.

 

Fredag 9 juli

Snugge, Huseby bruk

Frukost och utcheckning, och sedan avfärd till Snugge. Christina Nilsson fick inga egna barn, men släktföreningen vårdar ömt hennes minne och sköter om gården där sångerskan föddes i tämligen påvra förhållanden. I en riktig Askungesaga upptäcktes hennes unika röst på en marknad i Ljungby, och sponsorer tog sedan ansvar för hennes utbildning i Stockholm och Paris. Debuten på Parisoperan var en stor succé och öppnade dörren till Europas stora operahus. Hon invigde också MET i New York. På Snugge möts vi av familjemedlemmar, som berättar personligt om sin berömda släkting.

LÄSTTIPS: JUVELARIAN av Christina Mattson och Elsebeth Welander-Berggren, om Christina Nilssons smaragder som stals från Nationalmuseum.

En förtjusande lunch får vi i Villa Gransholm, Gemla. Villan var en gång disponentvilla för Gransholms bruk och vårdas nu kärleksfullt av krögaren. Den lilla trädgården är designad av trädgårdsexperten Rudolf Abelin, samme man som blivit känd tack vare sin fantastiska skapelse Norrvikens trädgårdar.

Efter lunch besöker vi Huseby Bruk och vi får en visning av slottet. Huseby var ett välskött järnbruk med anor från 1600-talet. Nu är det ett av Smålands mest populära turistmål med sin park och välbevarade miljö. Bakom slottet har man restaurerat en våtmark, en mad, som invigdes av kungen. Pumpningen av vattnet gjordes med Arkimedesskruv, en enkel anordning som kan transportera mycket vatten på kort tid. Den finns kvar till beskådan. För sommaren 2021 har bokaktuella floristen Maria Bolander skapat en utställning av torkade blommor inne på slottet: Evigt vackert på Huseby kallas den.

Den sista ägaren Florence Stephens testamenterade Huseby Bruk till staten, men dessförinnan blev hon offer för bedragare varav en var medlem av kungahuset. Godset tömdes på stora tillgångar, och det blev så småningom en präktig skandal som följdes av rättegångar. För att skydda godset för framtiden sattes den godtrogna frk. Stephens under förmyndare under många år. Hon blev åter myndigförklarad som 94-åring.

LÄSTIPS: FLORENCE STEPHENS FÖRLORADE VÄRLD av Lena Ebervall och Per E Samuelson, om Husebyskandalen.

MARIA BOLANDER och ANNA ÖRNBERG: TORKADE BLOMMOR & BLAD

 

Efter besöket avfärd till Helsingborg och Hotell Mollberg dit vi anländer vid 18-snåret. Incheckning på klassiska Hotell Mollberg i den äldsta delen av Helsingborg. Kvällen är fri för egna önskemål.

 

Lördag 10 juli

Västra Karup, Norrvikens trädgårdar

Efter frukost beger vi oss till Västra Karup och Birgit Nilsson-museet. Birgit slängde aldrig något, och därför är den innehållsrika utställningen i museet olika varje år. Där finns också en trevlig liten museishop. Vi guidas inne i hemmet och får dricka kaffe med den matlagningsroade hovsångerskans egen syndigt goda kaka.

Vid lunchtid åker vi till Norrvikens trädgårdar där måltiden serveras i Orangeriet. Det blir också tid för egen promenad i den vackra parken. Klimatet möjliggör en otrolig kombination av växter i Barockträdgården, Japanska trädgården, Romantiska trädgården, Vattenträdgården och alla andra ljuvliga delar i Rudolf Abelins visionära skapelse.

På väg tillbaka till vårt hotell stannar vi en stund på V. Karups kyrkogård och hedrar vår storsångerska la Nilssons minne.

 

Söndag 11 juli

Hemresa

Frukost och utcheckning och sedan beger vi oss hemåt. Avslutningslunch får vi på Löfstad slottsvärdshus. Trolig ankomst till Stockholm vid 18-tiden.

 

 

Statlig resegaranti ställd.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen SRF.