Opera i Rom: Puccinis Tosca & Verdis Vêpres Siciliennes

Opera i Rom: Puccinis Tosca & Verdis Vêpres Siciliennes

11 - 15 december 2019

 

Pris per person i dubbelrum

Kr. 23.700.-

Tillägg för dubbelrum för eget bruk

Kr. 2.700:-

 

I resans pris ingår: Flyg Stockholm-Rom t.o.r. flygtransfers och övriga busstransporter enligt program. 4 övernattningar i 4-stjärnigt hotell med frukost. Besök i Vatikanmuseerna och Castel Sant’Angelo. 2 operabiljetter, parkettplats. 2 luncher, 3 middagar varav en lättare. Måltidsdrycker ingår. Turistskatt. Reseledares och guides tjänster.

Storartade Operor i den eviga staden Rom:
Puccinis Tosca och Verdis Vêpres Siciliennes

När det drar ihop sig till jul i Rom ska vi njuta av 2 föreställningar av högsta klass på Roms traditionsrika operahus; Puccinis populära och spännande Tosca och den något mer ovanliga Verdi-operan Vespri Siciliani, i Sverige kallad Sicilianska Aftonsången. Vi går i Toscas fotspår med besök i Castel Sant’Angelo och den praktfulla barockkyrkan Sant’Andrea della Valle och ser Palazzo Farnese. Ett besök i de makalöst rika Vatikanmuseerna med avslutning i Peterskyrkan är ett måste, och det blir intressantare tack vare vår svenskspråkiga guide. Maten, konsten, historien, miljön - allt skapar Roms speciella atmosfär i en blandning av världsstad och småstadskänsla i de antika delarna av staden. Vi bor centralt nära Operan i fyrstjärnigt hotell.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

 

Onsdag 11 december

Avresa

Avresa med direktflyg från Stockholm. Vi landar mitt på dagen och checkar in på 4-stjärniga Star Hotel Metropole i närheten av operahuset. Om flyget går som det ska har vi tid med en orienterande promenad i de närmaste omgivningarna runt hotellet, med Diokletianus termer och Santa Maria Maggiore. Välkomstmiddag på kvällen.

 

Torsdag 12 december

Vatikanmuseerna

Frukost. Vi tar oss sedan med vår buss till vårt förbeställda besök i Vatikanmuseerna där vår guide väntar. Laokoongruppen, de berömda världskartorna i den därför avsedda korridoren, Sixtinska kapellet, Apollostatyn från Belvedere, oändliga mängder antik skulptur och konst från renässans och barock, ja, vi kommer inte att hinna med ens en bråkdel. Tack vare vår guide får vi se godbitarna, och sedan kommer vi att avsluta i världens största och kanske praktfullaste kyrka, Sankt Peterskyrkan. Där ligger också vår svenska drottning Kristina begravd som en av endast 3 kvinnor som fått den äran.

Efter detta mäktiga museum är vi med all säkerhet hungriga och ska få god lunch i Trastevere, en stadsdel som numera är trendig och hipp. Förr var det de enklare medborgarnas hem trots den relativa närheten till Vatikanen. På vägen till restaurangen går vi förbi Drottning Kristinas sista hem, Palazzo Corsini, som också är museum. Den som tycker att orken räcker till efter lunchen hinner med ett besök där eller i det något mindre museet mittemot, Villa Farnesina. Eftermiddagen är annars ledig för alla fram till kvällen när vi äter en enkel pizza tillsammans i närheten av hotellet.

 

Fredag 13 december

Föreställning: Vêpres Siciliennes

Frukost. Dagen är ledig så att alla kan välja att ägna sig åt det man önskar av alla Roms oräkneliga sevärdheter. Innan vi går på operan äter vi en tidig middag tillsammans.

Giuseppe Verdi skrev Sicilianska Aftonsången till Parisoperan, där man under kejsar Napoleon III:s tid hade extra höga krav på magnifik underhållning och storartad operakonst. Original-librettot till operan är franskt vilket också kommer att sjungas här. Operan finns också på italienska under namnet Vespri Siciliani. Bakgrunden är en historisk händelse på 1200-talet när Palermoborna gjorde uppror mot de franska ockupanterna som då regerade Sicilien. Många av de franska soldaterna mördades i en massaker som började utanför Den helige Andes Kyrka utanför staden. I operan finns förstås en kärlekshistoria med många förhinder och ett antal sångligt utmanande roller, där sopranen får glänsa särskilt. Och Verdi fick arbeta mycket för att operan inte skulle ses som anstötlig och politiskt inkorrekt i Frankrike, alltså framhålls den franske härskaren som sympatisk med härlig musik för en skön baryton, som bara Verdi kunde skriva det. Danielle Gatti dirigerar en ensemble med bl.a. sopranen Roberta Mantegna och basen Michele Pertusi. Föreställningen börjar kl. 19.00.

 

Lördag 14 december

"Toscapromenad", Roms centrum. Föreställning: Tosca

Frukost. Vi tar oss gemensamt med vår buss till Castel Sant’Angelo på andra sidan Tibern. Kastellet byggdes ovanpå kejsar Hadrianus’ mausoleum och var under lång tid en del av Roms försvarssystem och även tidvis ett fängelse. Påvarna lät bygga en flyktväg mellan kastellet och Vatikanen, och här förvarades också skattkistorna i oroliga tider. På taket står statyn av ärkeängeln Mikael, och i Puccinis opera hoppar Tosca från detta tak för att undkomma Scarpias hämnd. Via slingrande gator går vi i Toscas spår till kyrkan Sant’ Andrea della Valle vars kupol är näst störst i Rom. Vi kommer förstås inte att hitta kapellet där Toscas älskade målade i operans 1. akt, men väl en praktfull barockskapelse där 2 påvar ligger begravda. I närheten ligger det mysiga Blomstertorget och Farnesetorget, där vi ska avsluta vår Toscapromenad med välförtjänt lunch med utsikt över Palazzo Farnese. Där huserar numera franska Ambassaden, men det var också vår svenska drottning Kristinas första bostad när hon kom till Rom som nybliven katolik och avhoppad regent. Och förstås som alla vet så är det spelplats för 2. akten av Tosca!

Efter lunch är eftermiddagen fri för egna önskemål, men den som orkar går vidare en stund på gemensam promenad förbi Pantheon, Area Sacra, och Capitolium med Michelangelos makalösa trappa.

Giacomo Puccinis älskade och rafflande opera Tosca är kanske den mest actionfyllda opera som någonsin skrivits, och med strålande passionerad musik dessutom. Ursprunget var en pjäs som uruppfördes av den berömda franska skådespelerskan Sarah Bernhardt. Den realistiska historien som blandar politik, kärlek, utpressning och offervilja är sedan sin premiär en succé i vart och vartannat operahus, och här i Rom får vi glädja oss åt sopranen Monica Zanettin i titelrollen, hennes älskade Cavaradossi är tenoren Diego Gavazzin och operans magnifike skurk är barytonen Claudio Sgura i rollen som Scarpia. Föreställningen börjar kl. 18.00.

 

Söndag 15 december

Hemresa

Efter tidig frukost beger vi oss till flygplatsen och vårt förmiddagsflyg hem.

 

Statlig resegaranti ställd.    

Medlem i Svenska resebyråföreningen