Ödets makt och La Traviata på Oslooperan

Ödets makt och La Traviata på Oslooperan

 

5 - 8 oktober 2023

 

Pris per person i dubbelrum

16.800 kr

Enkelrumstillägg

2.500 kr

 

Allt detta ingår: Bussresa och inträden enligt program. 1 middag och 3 luncher med måltidsdrycker. 2 operabiljetter på parkettplats. 3 övernattningar med frukost på 4****Hotel Thon i Oslo. Reseledares tjänster.

Världssopranen Lise Davidsen i Ödets makt, La Traviata, båda på Oslooperan

Välkomna till denna fullmatade bussresa som utgår från Stockholm. Oslooperan med sin djärva arkitektur från firman med det vackra namnet Snöhätta är numera ett välkänt mål för operaälskare. Vi ser fram emot två härliga kvällar på operan med två operor av Giuseppe Verdi. Dessutom blir det konstupplevelser på två nybyggda konstmuseer som Oslo ståtar med. Vi bor bra på stiliga Thon Opera Hotell, bara ett par steg från operahuset.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

Resan är fullbokad.

 

Torsdag 5 oktober

Resa till Oslo

Vi avreser kl. 9.00 från Centralen med buss till Oslo. Resan tar nästan hela dagen, och vi gör lämpliga pauser under vägen och lunchstopp i trakten av Karlstad. Välkomstmiddag i Oslo på kvällen.

 

Fredag 6 oktober

I Oslo, besök på Munchmuseet, föreställning: La Traviata

Frukost. Gemensamt besök i Munchmuseet med lunch i deras trevliga takrestaurang. Edvard Munch är en av modernismens viktigaste gestalter och hans konst finner ständigt nya åskådare som fascineras av färgerna och de starka uttrycken. Munch testamenterade stora delar av sitt livsverk till Oslo stad, och det är en ofantlig samling att vårda. Att Muncharvet nu fått ett värdigt hem efter att ”bott” trångt i ett ganska undermåligt hus, där säkerheten visade sig eftersatt och regnet ibland strilade in, är på tiden. Museet invigdes 2021.

Efter besöket och lunchen är resten av dagen fri för egna önskemål. Borgen Akershus, Vigelandsparken, promenad på Carl Johan eller Astrup Fearnleys Museum för Modern konst på Akers brygga kanske lockar. Eller så kan man ta en titt på Oslos alldeles nya bibliotek, som ligger precis vid vårt hotell.

Som bekant bygger operan La Traviata på Alexandre Dumas d.y:s roman och pjäs Kameliadamen. Giuseppe Verdi såg denna föreställning tillsammans med sin älskarinna sångerskan Giuseppina Strepponi, när de båda vistades i Paris. Säkert slog pjäsens tema an lite extra hos det ogifta paret, där framför allt la Strepponi fick stå ut med mycket kritik och social nesa för ett alltför offentligt sammanlevande utan ring på fingret. Att så ohöljt beskriva en så kallad demimondes öde på scenen gick inte heller smärtfritt i dåtidens dubbelmoraliska samhälle, men operans helgjutna musik och innerliga ton har gjort Traviata till en av de mest spelade operorna överhuvudtaget. Oslooperans produktion får sin premiär under hösten 2023, och handlingen förläggs i den kommande uppsättningen till det glada tjugotalet – en tid där gammeldags ideal bröts mot krav på modernitet, och kvinnorna krävde sin del av friheten. I Verdis uppfattning hade kvinnan redan rätt till frihet och kärlek, i alla fall kan man tolka La Traviata så. I huvudrollerna hör vi sopranen Yaritza Véliz, tenoren Davide Giusti och barytonen Johannes Weisser. Föreställningen börjar kl. 19.30.

 

Lördag 7 oktober

Besök i Nationalgalleriet, föreställning: Ödets makt

Frukost, och sedan gör vi gemensamt besök i Nationalgalleriet. Även detta museum är nybyggt, och det invigdes 2022. Med mer än dubbelt så stor yta som i det gamla huset kan man visa mycket mer av sina samlingar. Gammalt och nytt, norskt såväl som internationellt samsas gott här.

Efter besöket är eftermiddagen ledig fram till föreställningen som börjar kl. 18.00.

Giuseppe Verdis opera Ödets Makt, La forza del destino, innehåller en magnifik kvinnoroll där vi får höra den dramatiska sopranen Lise Davidsen. Hon har gjort en blixtsnabb världskarriär och framträder på de allra största scenerna: MET, La Scala, Covent Garden, Wiener Staatsoper för att nämna några. Denna enda kväll blir hennes enda framträdande på hemmaplan den här säsongen. Vid sin sida har hon mezzosopranen Tone Kummervold, barytonen Yngve Søberg och tenoren Russell Lamar Thomas. En verklig dirigentstjärna är också på plats, Paolo Arrivabeni heter han. Operan ges konsertant.

Verdi intresserade sig i sin musik för livets kontraster och för vad människan kan vara i stånd till i smärta och desperation. Själv hade han fått mer än sin beskärda del av sorg när han på kort tid miste båda sina små barn och sin första hustru. I operan Ödets makt finns tragedi, dödslängtan, burleska skämt och skratt bredvid varandra, och såsom livet kan spela människan hemska och absurda spratt, så kan också ett operalibretto utformas – som titeln anger! Vi är alla ödets lekbollar, så enligt Verdis tro. Allt detta skrevs med den mogne Verdis mästerliga handlag, ja, man kan ju förvånas över att Ödets makt inte spelas mer. På Stockholmsoperan gavs den senast 1933.

 

Söndag 8 oktober

Hemresa

Frukost och sedan avresa. Vi gör ett stopp för lunch under dagen och pausar för bensträckare förstås. Beräknad hemkomst till Stockholm cirka 19.00.

 

 

Medlem i Svenska resebyråföreningen.

Statlig resegaranti ställd.