
5 -8 april 2024
Pris per person i dubbelrum:
Kr 29.400:-
Tillägg för dubbelrum för eget bruk:
Kr. 4.030:-
I priset ingår: Flyg t.o.r Stockholm – Milano samt flygtransfers. (Pris från andra flygplatser på förfrågan.) 2 parkettbiljetter på La Scala, värde 460 EURO, cirka 5400 SEK. Besök på da Vincis Nattvarden. 1 lunch, 2 middagar, samtliga 3-rätters och med måltidsdrycker. Whispers. Reseledares tjänster. Turistskatt i Milano.
Rossinis Wilhelm Tell och Puccinis La Rondine. Unik chans att se 2 ovanliga operapärlor!
RESAN ÄR UTSÅLD.
Välkommen till La Scala där vi har parkettbiljetter till Rossinis opera Wilhelm Tell och Puccinis La Rondine. Vi bor mycket centralt i staden på 4-stjärniga Hotel de la Ville med promenadavstånd till operahuset. Vi besöker också Santa Maria delle Grazie där Nattvarden av Leonardo da Vinci finns att beskåda.
Trevliga måltider med den goda italienska maten ingår förstås.
Reseledare hovsångerskan Lena Nordin
Fredag 5 april
Avresa
Vi åker med förmiddagsflyg till Milano och checkar in på vårt hotell mitt i staden. Vi har tid att gå en orienterande promenad för att se kvarteren kring La Scala, den berömda Galleria Vittorio Emanuele, den mäktiga Domen, det kungliga slottet och något av det medeltida Milano. Välkomstmiddag på kvällen.
Lördag 6 april
Föreställning: Wilhelm Tell
Frukost. Dagen är fri för egna önskemål, och Milano har sannerligen mycket att erbjuda. Redan på 1400-talet hade man etablerat sig som modestad med siden och allehanda lyxvaror för den som hade pengar. Idag hittar men de berömda märkena i kvarteren runt Via Montenapoleone och Via Alessandro Manzoni. Från välbevakade och eleganta butiker kan man komma ut med det senaste i en chic påse. Eller så ägnar man sig åt konst och historia: Accademia Ambrosiana, Pinacoteca Brera och Castello Sforzesco är tre viktiga och intressanta museer. Säkert vill man ta en stund för att njuta på ett café i den historiska Galleria Vittorio Emanuele, som är världens stiligaste i sitt slag. Milano har också flera museer inrymda i gamla palats, fulla med konst. Museo Poldi Pezzoli är ett, Palazzo Morando ett annat. Och glöm inte La Scalas teatermuseum!
Så småningom ska vi samlas för en tidig middag före föreställningen av Gioacchino Rossinis Wilhelm Tell som börjar redan 18.30. Operan blev både Rossinis farväl till scenen och en början på något nytt och mer romantiskt – en förskjutning mot känslosammare musik som de yngre tonsättarkollegorna skulle utveckla. Borta är de ibland mekaniska koloraturerna och sångkaskaderna, in träder en större innerlighet parad med storslagenhet i detta frihetsdrama med text av Schiller. Den nya formen ”Grand Opéra” som parisarna skulle ta till sitt hjärta var härmed född. Den berömda ouvertyren har förstås alla hört, det är ett kärt konsertstycke. Annars gör framför allt tenorrollens svårighetsgrad detta verk till att operan sällan spelas. Verket gjorde Rossini ekonomiskt oberoende, och han levde ytterligare 40 år utan att skriva en enda opera till. Och för all del, han hade ju redan komponerat 39 operor.
Wilhelm Tell är en lång opera, så i pausen bjuds vi på ett glas vin med ett litet tilltugg, och sedan får vi fortsätta att njuta av den verkligt underbara sopranen Marina Rebeka, basen Michele Pertusi och tenoren Dmitry Korchak, allt under ledning av dirigenten Michele Mariotti. Produktionen regisseras av Chiara Muti.
Söndag 7 april
Nattvarden, föreställning La Rondine
Frukost. Vi gör sedan ett gemensamt besök för att se den berömda Nattvarden av Leonardo da Vinci. Fresken som är inrymd i klosterrefektoriet i Santa Maria delle Grazie har genomlevt svåra tider, krig, smuts, mögel, okunniga restaureringsförsök, men trots detta gör da Vincis verk ett överväldigande intryck på de flesta. Efter besöket lunchar vi tillsammans, och sedan är dagen ledig för alla tills det är dags att gå till operan.
Giacomo Puccinis La Rondine, Svalan, är en bitterljuv historia som först var beställd för Wienpubliken som en operett om Magda och hennes kärleksbekymmer. Magda är en lillasyster till Traviata, hon har nämligen ett förflutet som gör att hon inte duger till maka i en bättre familj. Även här är det frågan om en svårsjungen roll, vilket säkert är en anledning till att vi sällan får se detta verk på scenen. Puccini ville undvika den talade dialogen som hör till operettstilen, så nog blev det en opera alltid. Som en svala flyger de smeksamma melodierna, och vi känner igen Puccinis handlag som når direkt till våra tårkanaler. Kanske är hans finaste ledmotiv någonsin just Magdas Sång. Olycklig ung kärlek och ungdomlig glädje är en mix som Puccini framgångsrikt använde i sin Bohème, och hans Svala kommer att bli en förtjusande och musikaliskt raffinerad överraskning för dem av er som inte hört den förr. Det blir till och med vals, som en påminnelse om ursprungsbeställningen från Wien.
Ett ungt sångarlag står på scenen: sopranerna Mariangela Sicilia och Rosalia Cid, tenorerna Matteo Lippi och Giovanni Sala. En verklig mästare leder dem, nämligen dirigenten Riccardo Chailly, och en känslig regi utlovas av Irina Brooks. Föreställningen startar kl. 20.00.
Måndag 8 april
Hemresa
Frukost, utcheckning och avfärd till flygplatsen cirka kl. 10.30.
Medlem av Svenska Resebyråföreningen.
Statlig resegaranti ställd.