Jul hos Birgittasystrarna i Rom

Jul hos Birgittasystrarna i Rom

INSTÄLLD P G A CORONA

21 - 27 december, 2020

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 25 700 kr

 

Enkelrumstillägg :

Kr. 1 360 kr

 

I priset ingår: Flyg SAS från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, och transfers. Övernattning i Birgittasystrarnas gästhem inkl. frukost. 9 olika måltider med måltidsdrycker ingår: 6 middagar, 2 luncher samt en lättare förtäring vid ankomsten. Utflykter och entréavgifter enligt program.  Auktoriserad lokalguide. Turistskatt. Reseledares tjänster.

Välkommen till denna annorlunda och stämningsfulla julresa, full av upplevelser och kultur.

 

Vi bor verkligen så centralt man bara kan, nämligen vid Piazza Farnese på Casa di Santa Brigida, som är Birgittinerordens trevliga gästhem. Annandagen år 1931 förvärvades själva klosterbyggnaden och gästhemmet av Birgittinerorden genom den sedan 2015 helgonförklarade Elisabeth Hesselblads försorg. Det välskötta gästhemmet är onekligen en rofylld oas att få komma tillbaka till efter sightseeing och promenader. Därifrån har man bekvämt gångavstånd till de flesta av Roms minnesmärken: Piazza Navona, Pantheon, Spanska Trappan, Fontana di Trevi, Trastevere och även till Vatikanen och Peterskyrkan. Det näraliggande Blomstertorget lockar med godsaker, och på Piazza Navona är det julmarknad av gigantiska mått med allehanda spektakel. Klostren och kyrkorna är vackert utsmyckade och tävlar sinsemellan med sina utställningar av julkrubbor.

 

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

OBS! RESAN ÄR INSTÄLLD PÅ GRUND AV CORONAPANDEMIN.

 

Måndag 21 december

Avresedag

Redan tidig eftermiddag är vi framme och kan checka in. Vi får en lätt lunch hos systrarna vid ankomsten. Vi ska dessutom lära oss våra ”whispers”, vårt hörlurssystem, som kommer att följa med oss varje dag när vi vandrar runt. Vi gör också en liten orienteringspromenad i omgivningarna så det blir lättare att hitta senare. I närheten ligger flera av Roms viktigaste sevärdheter t.ex. Pantheon, alla gudars tempel, det enda helt intakta templet sedan antikens dagar. Här ligger Raphael begravd, liksom medlemmar av det italienska kungahuset. Välkomstmiddag på kvällen.

 

Tisdag 22 december

Vatikanmuseerna och Peterskyrkan

Frukost. På förmiddagen ska vi besöka Vatikanen och de enorma Vatikanmuseerna med sina ovärderliga samlingar och det vackra nyrestaurerade Sixtinska Kapellet med Michelangelos berömda fresker. Vi möter där vår kunniga svenska guide som berättar initierat om konsten och arkitekturen. Från museerna kommer vi in i Peterskyrkan – kristenhetens största tempel och tillika aposteln Petrus grav. Kyrkan är fylld av konstskatter och historiska monument. Vi upplever här skönheten i Michelangelos kupol och hans underbara Pietà, Berninis välkomnande, allomfamnande kolonnad och hans extravaganta baldakin över högaltaret. Som en av endast tre kvinnor fick drottning Kristina begravas här, och vi ser förstås hennes gravmonument. Vi gör även ett besök i kryptan med påvarnas sarkofager och kapell. Efter detta långa besök är resten av dagen fri tills vi ses till middag på Birgittahuset igen.

 

Onsdag 23 december

Forum och Palatinen

Frukost. En svensktalande syster visar oss den våning där den Heliga Birgitta bodde under sina 19 år i Rom samtidigt som vi får veta mera om hur livet i klostret pågår idag.

Sedan går vi till fots för att ta oss an Antikens Rom. Tillsammans med vår auktoriserade guide börjar vi uppe på Capitoliums kulle, Roms absoluta centrum idag, och under antiken hela den kända världens centrum. Från det antika tabulariet beundrar vi Forum Romanum och vandrar sedan Via Sacra genom Forum. Den som orkar och vill följer med upp till Palatinen där kejsarens palats låg. Efter denna mäktiga upplevelse är resten av dagen fri för vila eller egna strövtåg fram tills middag serveras på Birgittahuset.

 

Torsdag 24 december

Julafton Palazzo Spada, Palazzo Corsini

Frukost. På förmiddagen går vi till fots och lär känna palatsen i vår omedelbara närhet. Först besöker vi Palazzo Spada med Borrominis spektakulära perspektiv. Helt nära men på andra sidan Tibern ligger Palazzo Corsini, där vår drottning Kristina residerade och där hon även slutade sina dagar. Efter dessa museibesök är resten av eftermiddagen fri, tills vi samlas åter för en stämningsfull julmiddag på Birgittahuset. Systrarna brukar hjälpa till med att boka plats i Peterskyrkan för den s.k. midnattsmässan för den som önskar. Givetvis kan man även uppleva julmässan i någon annan utav Roms många kyrkor eller helt enkelt stanna hemma och närvara vid mässan i Den Heliga Birgittas egen kyrka.

 

Fredag 25 december

Juldagen

Frukost. Juldagen är i Rom en vilodag då allt är stängt, och romarna umgås med sina familjer. Även vi får tillfälle att ta det litet lugnare. Lokalbefolkningen promenerar gärna till sina favoritkyrkor för att se på julkrubborna - en fin gammal familjetradition. Mycket folk är i rörelse innan juldagens mässa. Den som önskar kan deltaga i Svenska Kyrkans egen högmässa kl. 11. Den äger rum i Catarinakapellet i Birgittahusets krypta. Det blir också svenskt julfirande tillsammans med Rom-svenskar. Julglädjen står högt i tak - den som önskar får gärna dansa kring granen. Sedan är det dags för en fin och festlig jullunch. Därefter är alla mätta och kanske lite trötta, eller rentav redo för en promenad på egen hand, exempelvis upp till Piazza del Popolo för att beundra Caravaggios fresker i S. Maria del Popolo. Möjligheterna är många.

Denna kväll äter vi middag ute på restaurang så vi riktigt får botanisera i det romerska köket och ha trevligt tillsammans.

 

Lördag 26 december

Annandagen: Heldagstur med buss till Tivoli

Frukost. Längs Via Appia åker vi ut över den romerska campagnan till staden Tivoli och världsarvet Villa d’Este med sin terrasserade trädgård och de magnifika fontänerna. En härlig långlunch utlovas vid floden Anienes vattenfall på Ristorante Sibilla, där en gång Evert Taube lät sin Rönnerdal födas. Vid hemkomst är det tid för en liten promenad för den som önskar innan avskedsmiddag serveras på Birgittahemmet.

 

Söndag 27 december

Hemresedag

Frukost. Dagsflyg hem.

 

 

Statlig resegaranti ställd.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen SRF.