9-13 maj 2024
Pris per person i dubbelrum:
23.600 kr
Tillägg för dubbelrum för eget bruk:
3.375 kr
Allt detta ingår:
Flyg t.o.r Stockholm – Frankfurt samt flygtransfers. 2 operabiljetter på parkett. 4 hotellövernattningar på 4-stjärnigt hotell. 2 middagar och 2 luncher med måltidsdrycker. Inträden och guide enl. program. Reseledares tjänster. Turistskatt i Frankfurt.
Tannhäuser och Julius Caesar på Frankfurtoperan, Städelmuseum, Goethe-haus, utflykt till vindistriktet Rheingau
Frankfurtoperan har flera gånger utnämnts till Tysklands mest intressanta operahus. Det blir särskilt spännande för oss att närvara när vår unga svenska sopranstjärna Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Wagners opera Tannhäuser. Och visst är Julius Caesar Händels bästa opera! Med den charmerande sydafrikanska sångerskan Pretty Yende i rollen som Cleopatra blir det säkert något alldeles extra.
Vi gör gemensamt besök i Goethes födelsehem, där mor Goethe höll noga reda på varenda liten servett. Vi besöker även det stora konstmuseet Städel. Vindistriktet i det soligaste hörnet av Rheingau levererar högkvalitativa viner, tack vare ett skyddat läge vid Taunusberget, och det kan vi inte missa. Vi besöker där cisterciensernas Kloster Eberbach, som inte bara erbjuder vin utan också en välbevarad och intressant miljö från 1100-talet.
Reseledare hovsångerskan Lena Nordin
BARA 3 PLATSER KVAR PÅ DENNA RESA.
Torsdag 9 maj
Avresa
Avresa från Arlanda (avresa från Göteborg och Kastrup på förfrågan). Vi anländer till Frankfurt på eftermiddagen och installerar oss på 4-stjärniga Hotel Adina Apartment Hotel Neue Oper. Frankfurt är en berömd mäss-stad och ”boklig”stad, det var den redan före Goethes tid. Under lång tid var Frankfurt en fristående stad, och nu ingår den i delstaten Hessen där Wiesbaden är huvudstad. Det hessiska gemytet gör sig ofta påmint, trots att staden lidit svårt av bombningar under kriget, och närheten till de berömda vindistrikten längs Rhen och i Odenwald märks på restaurangernas vinlistor. Tröttnar man på vin finns den lokala specialiteten, äppelvinet Ebbelwoi. I Hessen är nämligen äpplen särskilt uppskattade, med äppelfester och val av äppeldrottningar i samband med skörden.
Välkomstmiddag på kvällen.
Fredag 10 maj
Städelmuseet, föreställning: Julius Caesar
Efter frukost blir det promenad till Städelmuseet som är Frankfurts största och viktigaste konstmuseum med verk av bl.a Cranach, Dürer, Botticelli, Rembrandt, Monet och Picasso. Samlingen skapades av en bankir Städel och är ett av Tysklands äldsta konstmuseer och staden Frankfurts verkliga stolthet. Den rika samlingen spänner över 700 års konstskapande, från 1400-tal till vår tid. Vi strövar i egen takt igenom utställningen och möts sedan i museets restaurang för en trevlig lunch. Efter lunchen är eftermiddagen fri fram till föreställningsdags.
Redan kl. 18 börjar föreställningen av Georg Friedrich Händels opera om Julius Caesar. Den historiska bakgrunden är väl känd, så även kärlekshistorien mellan Julius och Cleopatra. Att de fick ett barn tillsammans är ett faktum, att Pompejus den store mördades är också sant, och att inbördeskriget i Egypten mellan Cleopatra och hennes bror Ptolemaios nästan äventyrade själve Caesars maktposition är också ett historiskt faktum. Till denna dramatiska historia komponerade Händel attraktiv musik som gjorde operan till en av de mest spelade redan i hans livstid.
Dirigenten Simone Di Felice leder en ensemble med bland andra countertenoren Lawrence Zazzo i titelrollen, Pretty Yende som Cleopatra och mezzosopranen Zanda Svede som Pompejus änka Cornelia.
Lördag 11 maj
Goethehuset, föreställning: Tannhäuser
Efter frukost går vi gemensamt till vårt förbokade besök i Goethemuseet där vår engelsktalande guide väntar. Johann Wolfgang von Goethe föddes i Frankfurt 1749 i en borgerlig familj. De tidiga åren gav inga tecken på att han skulle bli den geniale och älskade diktare han är ihågkommen som. För tyskarna är han vad Dante är för italienarna eller Shakespeare för engelsmännen. Otaliga är de tonsättningar som hans dikter inspirerat till, och det finns berömda sånger av Schubert, Schumann, Beethoven, Wolf, Tjajkovski och många fler. Av hans dramer blev det också operor: Faust av Gounod, Mignon av Thomas, Werther av Massenet, Mefisto av Boito, Fausts fördömelse av Berlioz och Doktor Faustus av Busoni är de mest kända. Goethe är t.o.m huvudpersonen i en sentimental operett av Lehar: Friederike heter den. Den föll aldrig den tyska publiken på läppen, eftersom den betraktades som lite för billig för den ikoniske Goethegestalten. Goethe slutade sitt liv i Weimar 1832 efter en lång karriär som furstlig rådgivare, minister och s.k. Geheimrat vid hovet.
Efter besöket är ni lediga några timmar. Kl. 17 startar Richard Wagners opera Tannhäuser, och innan dess ska vi hinna få en tidig middag.
Operan handlar om konflikten mellan erotiken, representerat av Venus, och det rena, översinnliga, personifierat av furstedottern Elisabeth. Tannhäuser skymfar sin oskyldiga älskade genom att offentligt hylla de erotiska fröjderna i Venus rike, och det får han sona genom en lång pilgrimsfärd. Wagner skrev mäktiga körer och en fantastiska ouvertyr till detta verk, men han brottades också hela livet med sin Tannhäuser och skrev flera versioner av operan. Kanske speglar det ett privat dilemma hos Wagner?
Thomas Guggeis dirigerar, och vi får förutom Christina Nilsson i den kvinnliga huvudrollen också höra en av våra svenska kommande stjärnor, mezzosopranen Karolina Bengtsson i den korta rollen som herdegosse. Tannhäuser är däremot ingen kort roll, och för denna mastodontuppgift står tenoren Marco Jentzsch. Venus sjungs av Dsamilja Kaiser, och som den trognaste av trogna vänner, Wolfram, hör vi barytonen Domen Krizai, med en av operalitteraturens finaste barytonarior på sin lott.
Söndag 12 maj
Heldagsutflykt vid Rhen
Frukost. Vi beger oss sedan med buss mot Rhen. Vi åker längs paradgatan i den eleganta kurorten Wiesbaden, som är delstaten Hessens huvudstad sedan krigsslutet 1945. I Wiesbaden springer flera vulkaniska källor upp, och staden blev mondän tack vare tyske kejsaren Wilhelm II:s årliga sommarvistelser. Färden går sedan vidare mot Kloster Eberbach. De stränga Cistercienserna anlade medvetet kloster i avlägsna lägen, och Eberbach var säkert otillgängligt på sin tid. (I Sverige var de första Alvastra och Nydala kloster.) Klostret blev snabbt framgångsrikt tack vare vinodlingen, vilket gäller än idag. Svenskarna erövrade och plundrade klostret under 30-åriga kriget. Som ett kuriosum kan nämnas att Arvid Oxenstierna ägde och bebodde klostret under 5 års tid, och därifrån fick han administrera krigsmaskineriet och svenska hovets angelägenheter både i Sverige och Tyskland. Efter många skiftande öden är klostret i tyska statens ägo, och den fina romanska miljön med sin mäktiga kyrka sköts av en stiftelse. Att klostret är så välbevarat har utnyttjats exempelvis i filmen Rosens namn. Och vinet kan man provsmaka och kanske köpa med sig någon av deras många sorter som inte finns på Systemet.
Vi äter lunch på ett trevligt ställe i den lilla byn Kiedrich med sin berömda katolska kyrka. Sedan 1300-talet har gosskören sjungit vid mässan, och i vår tid har körskolan fostrat den världsberömde countertenoren Andreas Scholl. Mätta och belåtna åker vi vidare till ärkebiskopsborgen Eltville vid Rhens strand. Ärkebiskoparna kom från Mainz, och vill man så kan man fantisera över tillkomsten av Wagners opera Rhenguldet. Till ärkebiskopsdömet hörde nämligen rätten att vaska guld vid Rhens stränder. Idag kan man pröva ett glas vin om man vill, Rhenvinet är sannerligen flytande guld.
Måndag 13 maj
Hemresa
Efter frukost checkar vi så småningom ut. Vi har ytterligare några timmar till förfogande innan bussen tar oss till flygplatsen där flyget avgår sen eftermiddag.
Medlem av Svenska Resebyråföreningen
Statlig resegaranti ställd