Opera- och konsertresa till Dresden

Opera- och konsertresa till Dresden

8 - 12 juli 2024

 

Pris per person i dubbelrum

Kr. 22.300 kr

Tillägg för en person i dubbelrum för eget bruk

Kr. 2.385 kr

 

Allt detta ingår:

Flyg t.o.r. Stockholm – Dresden samt flygtransfers. 4 övernattningar i 4* hotell Hilton, med frukost. Turistskatt i Dresden. Opera- och konsertbiljetter på parkett i Semperoper. 2 middagar, 1 lunch och 1 lättare måltid på operan. Måltidsdrycker ingår. Utflykter och entréavgifter enligt program. Reseledares tjänster.

 

Berlioz storslagna opera Benvenuto Cellini
Mahlers 8. symfoni, "De tusendes symfoni"
Meissen, Grünes Gewölbe och Zwinger

Välkomna till en musikaliskt spännande kombination på berömda Semperoper med verk som vi sällan får njuta av. Som så ofta skrev Hector Berlioz enorma verk som kräver ett stort operahus resurser. Benvenuto Cellini är inget undantag. Detsamma gäller Mahlers 8:e symfoni som kräver stor orkester, 8 solister, dubbelkör och barnkör. Vi besöker förstås det berömda Zwinger med sina konstskatter och kungliga slottets verkliga skattkammare: Grünes Gewölbe. Och några mil bort från Dresden ligger Meissen med sitt berömda porslin och sina vinodlingar på sluttningarna mot Elbe, och det ska vi också besöka. Vi bor bra och centralt på Hotell Hilton.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

RESAN ÄR UTSÅLD

 

Måndag 8 juli

Avresedag

Vi åker med förmiddagsflyg via München till Dresden och landar på sen eftermiddag. Efter incheckning på hotellet blir det så småningom dags för välkomstmiddag.

Dresden kallades ibland Elb-Florens på grund av de rika konstskatter som det sachsiska kungahuset samlat under århundraden. Den fruktansvärda bombnatten 1945 var oväntad, eftersom ingen trodde att Dresden skulle ha någon strategisk betydelse. Många tyskar hade tagit skydd undan bombningarna här, och innerstaden blev fruktansvärt förstörd med ofantligt många döda. I vår tid har mycket ändå återställts. Semperoperan återuppbyggdes och återinvigdes med sina utsmyckningar, stuckaturer och sin världsberömda akustik 1985. Även konstmuseet Zwinger, kungliga slottet och senast Frauenkirche har återuppbyggts i ursprunglig stil.

 

Tisdag 9 juli

Zwinger, Mahler-konsert

Frukost. Vi går gemensamt till Zwinger och utställningen Alte Meister, där ”toppnumret” nog är Rafaels Sixtinska Madonna med de 2 busiga änglabarnen längst ner – samma barn som vi hade som bokmärken när vi var små. Eller föredrar ni Tizians sovande Venus? Mästerverken trängs sannerligen med varandra här. Många mytomspunna konstnärer som Rubens, Rembrandt, Vermeer, Cranach, Tintoretto, Holbein och Hals gav glans åt hovet i denna märkliga statussymbol och festplats som Zwinger en gång var.

Semper-operan är ett av Tysklands viktigaste operahus, och ”husorkestern” Dresdener Staatskapelle, som grundades 1548, är en av världens främsta orkestrar. Dessutom är själva operahuset mycket berömt för sin perfekta akustik. Antagligen finns det inte bättre ställe att höra den mäktiga 8:e symfonin av Gustav Mahler, för det är en symfoni som sprängde alla ramar, de ramar som först utvidgats av Beethoven i hans 9:e symfoni. I likhet med den sistnämnda handlar texten om människans villkor och liv och möjlighet till frälsning. Husets chefsdirigent Christian Thielemann leder det hela, och solistensemblen toppas av den fina sopranen Camilla Nylund. Konserten börjar kl. 19.00, och innan dess får vi några små aptitretare och ett glas vin på plats i operahuset.

 

Onsdag 10 juli

Grünes Gewölbe, föreställning: Benvenuto Cellini

Efter frukost besöker vi kungliga slottet med skattkammaren Grünes Gewölbe. Även slottet blev svårt skadat i de bränder och bombningar som utplånade staden 1945. Med stor skicklighet och möda – man kan med fog säga kärlek – har man återställt mycket av den vackra inredning som gick förlorad. Och när man vandrar genom salarna i skattkammaren förstår man på riktigt hur mäktigt och rikt kungariket Sachsen var, för dessa juvelsamlingar tar aldrig slut.

Benvenuto Cellini var en skulptör, guldsmed, soldat och även en riktig bråkstake under senrenässansen. Hans självbiografi är kanske inte alltid så sanningsenlig, och hans självuppskattning är påtaglig, men boken är mycket läsvärd som skildring av det färgstarka 1500-talet. I den spännande operan av Hector Berlioz med sitt myller av människor får man vara med om 3 tumultartade dagar i titelrollens liv med orkesterprakt och dito sång värdig huvudrollens personlighet. Vår egen svenske tenor Nicolai Gedda briljerade i denna hjälteroll på sin tid, för det behövs sannerligen en tenor med något extra. Vi får höra den ryske tenoren Anton Rositskiy, som har ett antal ursvåra partier i sitt sångliga CV. Som hans älskade Teresa hör vi den finska koloratursopranen Tuuli Takala, alla andra medverkande inte att förglömma. Allt dirigeras av en av reseledarens favoritdirigenter, Giampaolo Bisanti.

Vi går gemensamt till operan som börjar kl 15.00. Och efter föreställningen smakar det säkert bra med en gemensam måltid.

 

Torsdag 11 juli

Heldagsutflykt till Meissen och porslinsfabriken

Frukost. Dagen kommer att ägnas den lilla fina staden Meissen där den europeiska porslinskonsten startade på 1700-talet. Alkemisterna Tschirnhaus och Böttger lyckades då knäcka hemligheten med det kinesiska porslinet, nämligen kaolinlera. Receptet var en välbevarad hemlighet som få tilläts känna till, men industrispionage är inget nytt fenomen, så det tog bara 10 år innan Wien också kunde tillverka sitt eget porslin. Därefter ville alla furstehus ha eget porslin, och porslinsföremål blev det yttersta uttrycket för lyx och förfining. Efter att ha besett museet och fabrikstillverkningen lunchar vi i Meissen. Lite egen tid i staden ska vi också ha, och några kanske vill strosa upp till 1400-talsborgen Albrechtsburg som var kurfurstarna Wettins stolta fäste. Eller så provar man något av distriktets fina viner. Trots den nordliga breddgraden finns här på Elbestranden ett skyddat läge där till exempel den unika druvan Goldriesling kan odlas. Och Goldriesling är lika gott som det låter!

 

Fredag 12 juli

Hemresedag

Tidig frukost och utcheckning. Vårt flyg går över München hem till Stockholm där vi landar på eftermiddagen.

 

Statlig resegaranti ställd.    

Medlem av Svenska Resebyråföreningen.