Konst, arkitektur och musik i Dresden och Meissen

Konst, arkitektur och musik i Dresden och Meissen

RESAN INSTÄLLD PÅ GRUND AV CORONAPANDEMIN.

 

Pris per person i dubbelrum

Kr. 22.700.-

Tillägg för enkelrum

Kr. 1.350:-

 

I resans pris ingår: flyg t.o.r. Dresden med flygtransfers till hotellet, 4 nätter med frukost på 4-stjärniga Hilton Hotel i Dresden, 2 operabiljetter på parkett, utflykter och inträden enligt program, 3 luncher och 1 middag, alla med måltidsdrycker. Reseledares och lokala guiders tjänster. Så kallad kurtaxa - en slags turistskatt ingår också.

Barberaren i Sevilla och Wilhelm Tell på Semper-operan

Dresden kallades ibland Elb-Florens på grund av de rika konstskatter som det sachsiska kungahuset samlat under århundraden. Den fruktansvärda bombnatten 1945 var oväntad, ingen trodde att Dresden skulle ha någon strategisk betydelse, och många tyskar hade tagit skydd undan bombningarna här. Staden blev fruktansvärt förstörd, men i vår tid har mycket ändå återställts. Semperoperan återuppbyggdes och återinvigdes med sina utsmyckningar, stuckaturer och sin världsberömda akustik 1985. Zwinger ståtar med sina fantastiska konstsamlingar, och det kungliga slottet och senast Frauenkirches återuppbyggnad i ursprunglig stil, allt gör åter Dresden till en magnet för resenärer. Semper-operan är ett av Tysklands viktigaste operahus, och ”husorkestern” Dresdener Staatskapelle, som grundades 1548, är en av världens främsta orkestrar. Vi ser Rossinis muntra komedi Barberaren i Sevilla och hans sista, stort upplagda och romantiska, opera Wilhelm Tell. Vi besöker Zwinger och gör även utflykt till Meissen med sitt berömda porslin och sitt ståtliga slott Albrechtsburg.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

 

RESAN INSTÄLLD PÅ GRUND AV CORONAPANDEMIN.

 

Tisdag 20 oktober

Avresa

Flyg från Stockholm, Kastrup, Göteborg eller Linköping. Ankomst på eftermiddagen och därefter incheckning på hotellet. Välkomstmiddag på kvällen.

 

Onsdag 21 oktober

Heldagsutflykt till Meissen

Efter frukost åker vi med vår buss till porslinsstaden Meissen. Europas första riktiga porslin började tillverkas här 1709, när apotekaren Johann Friedrich Böttger upptäckte kaolinleran som är en nödvändig beståndsdel. Många furstehov ville åt hemligheten med det ”äkta” porslinet, och industrispionage blev legio. Meissenporslinet med sina handmålade figuriner och sitt berömda s.k. lökmönster blev förebild för många andra porslinsfabriker, och än idag värderas det exklusiva porslinet högt. Vi besöker fabriken tillsammans och ser den krävande och hantverksmässiga tillverkningen. Därefter lunchar vi, och innan vi återvänder till Dresden ska vi också se slottet 1400-talsslottet Albrechtsburg. Denna sengotiska statussymbol byggdes toppmodernt och flott med vissa av det nya modets, renässansens, kännetecken. Här höll kurfurstefamiljen Wettin hov, och alla dåtida gäster förstod säkert budskapet, slottet visade tydligt den sachsiska furstefamiljens maktambitioner.

Vid återkomst till Dresden är kvällen fri.

 

Torsdag 22 oktober

Stadspromenad, Frauenkirche och slottet. Föreställning: Barberaren i Sevilla.

Efter frukost går vi en stadsrundtur i de historiska delarna av Dresden tillsammans med lokal guide. Naturligtvis ska vi se Frauenkirche. Denna kyrka var bara en svart ruinhög efter kriget och ett monument i sig över bombnatten 13 februari 1945. Sedan 2005 står kyrkan där i ny glans och är inte bara en turistattraktion utan också en symbol för så mycket mer, för de helt fredliga frihetsdemonstrationerna under kommunisttiden och indirekt också för Tysklands enande. Efter Frauenkirche-besöket ska vi få en välförtjänt lunch och efter denna är eftermiddagen fri för egna promenader.

Vi går gemensamt till föreställningen av Gioacchino Rossinis opera Barberaren i Sevilla, den börjar kl. 19.30. Operan behöver knappast någon presentation, den är Rossinis mest spelade och älskade. En ensemble som toppas av två fantastiska Rossinisångare får vi höra; tenoren Maxim Mironov bländar oss med sin tolkning av greve Almaviva och Marianne Crebassa är en ytterst charmerande Rosina. Alessandro de Marchi dirigerar de rossinianska tonkaskaderna.

 

 

Fredag 23 oktober

Besök på Zwinger. Föreställning: Wilhelm Tell

Frukost.

Inget besök i Dresden är komplett utan att man beser Zwinger och dess Gemäldegalerie Alte Meister, vars samlingar innehåller pärlor som Rafaels Sixtinska Madonna, Giorgiones Sovande Venus, Vermeers Läsande flicka, Canalettos Dresdenskildringar, världens största samling av Cranach, far och son, och mycket mer. Efter vårt gemensamma museibesök äter vi gemensam lunch, och eftermiddagen är sedan fri tills vi samlas för att gå på operan, där Wilhelm Tell börjar kl. 19.00.

Gioacchino Rossini bröt ny mark med sin sista opera om frihetshjälten Tell. Parispubliken älskade storslagna operaproduktioner, och de nya tankarna om folkslag, folkkultur och nationalism letade sig in på operascenerna flera gånger, så även här i ett välkänt frihetsdrama från Schweiz. Operan är Rossinis mest genomarbetade partitur, ett verk som han skrev med stor omsorg innan han lade ner sin operapenna. Verket väckte uppseende när det hade premiär i Paris, och det har ansetts svårsjunget och varit sällsynt på operascenen ända in i vår tid. Glädjande nog erövrar nu fler och fler sångare dessa svåra partier. Den hisnande tenorrollen kräver sannerligen en världsstjärna: i det här fallet tenoren Michael Spyres, och sopranpartiet Matilde sjungs av ljuvliga Venera Gimadieva, som redan tagit sig an mycket av belcantorepertoaren i de stora operahusen i världen. Georg Solti-pristagaren Leonardo Sini dirigerar denna ovanliga operaklenod.

 

Lördag 24 oktober

Hemresa

Frukost. Vi checkar ut i lugn och ro och åker sedan till flygplatsen för att hinna med eftermiddagsflyget hem.

 

Statlig resegaranti ställd.    

Medlem i Svenska resebyråföreningen