Operafestivalen i Bregenz

Operafestivalen i Bregenz

29 juli -
1 augusti 2020

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr. 20.100 kr

 

Tillägg för dubbelrum för eget bruk:

Kr. 1.955 kr per person

 

 

Flyg t.o.r. till Friedrichshafen, samt flygtransfers. 3 nätter med frukost i 5-stjärniga Bayrischer Hof i Lindau. Båtfärder enligt program, entré till Mainau med guidad tur. 3 middagar med måltidsdrycker. Operabiljett 1. kategori. Turistskatt.

Verdis opera Rigoletto och besök i Mainau

Välkomna till den internationella Operafestivalen i Bregenz vid Bodensjön och en spektakulär föreställning av Giuseppe Verdis älskade opera Rigoletto. 2019 års premiär av Rigoletto blev en produktion som enligt recensenterna bokstavligen tog operakonsten till nya höjder. Detta är scenen som ”flyter” i sjön med Bodensjön och himlen som bakgrund. Vi har biljetter i första kategori vilket innebär garantiplatser på parkett i Festspielhaus om vädret inte tillåter spel utomhus. Vi bor underbart i den ljuvliga lilla staden Lindau på 5-stjärniga Hotel Bayrischer Hof. Därifrån tar vi oss med båt till föreställningen, och vi gör naturligtvis också en båtfärd över Bodensjön för att besöka slottsträdgården Mainau, prins Lennart Bernadottes skapelse med sitt makalösa blomsteröverdåd. Goda måltider tillsammans ingår som alltid.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

RESAN INSTÄLLD PÅ GRUND AV CORONA-PANDEMIN. RESAN KOMMER ISTÄLLET ATT GENOMFÖRAS UNDER 2021 PÅ LIKNANDE SÄTT 26 TILL 29 JULI. 

Onsdag 29 juli

Avresa till Lindau

Vi åker med förmiddagsflyg från Stockholm, Göteborg alt. Köpenhamn via Frankfurt till Friedrichshafens flygplats där vår buss väntar för en kort färd till Lindau. Efter att vi installerat oss på vårt härliga hotell och kanske rentav hunnit med en promenad eller ett dopp i poolen äter vi välkomstmiddag tillsammans.

Lindau är en förtjusande gammal stad med anor från romartid och ännu äldre. Den pittoreska medeltida delen av Lindau ligger på en halvö i Bodensjön, och det var en strategisk punkt för att ha kontroll över gränsområdena. Idag möts gränserna Österrike, Tyskland och Schweiz inte långt ifrån Lindau och Bregenz. I Lindau möts inte bara turister, utan också Nobelpristagare kommer varje år till ett frivilligt symposium, där syftet bland annat är att diskutera relevanta framtidsfrågor och skapa förutsättningar för nya samarbeten med unga och äldre kollegor. Grevinnan Bettina Bernadotte är president i denna illustra samling av vetenskapsmän, och hon fortsätter därmed familjetraditionen från fadern, greve Lennart Bernadotte.

 

Torsdag 30 juli

Heldagsutflykt till Mainau

Frukost på hotellet. Vi åker sedan båt över Bodensjön och stiger av på ön Mainau. Vi får där en guidad visning och kan också ströva runt själva och njuta av parken och kanske några förfriskningar; det finns flera restauranger och kaféer. Mainau har också ett eget destilleri, som kanske väcker någons nyfikenhet!

Slottet Mainau behöver knappt någon presentation, det är välkänt för många svenskar. Mainau blev svenska kungafamiljens egendom när drottning Viktoria ärvde slottet av sin bror storhertigen Fredrik II av Baden. Det gick sedan vidare i arv till prins Wilhelm, och senare till hans son prins Lennart Bernadotte 1932. Då var prinsen 23 år gammal och nygift med sin första hustru Karin. Prins Lennart förlorade sin prinstitel när han gifte sig borgeligt, men tack vare storhertiginnan av Luxemburg kunde han senare titulera sig greve av Wisborg. Mainau var vid hans tillträde i ett ganska dåligt skick, och det blev förstås inte bättre under 2:a världskriget. Men som alla vet älskade prinsen/greven blommor och i synnerhet rosor, och hans vision om ett trädgårdsparadis har blivit sann. Efter 2:a världskrigets slut var behovet av skönhet och tröst stort, och en grundtanke i Mainau-stiftelsen var att trädgårdskonst skulle skapas för människans själ och på naturens villkor.

”En ros som inte doftar är ingen ros” är ett av Lennart Bernadottes uttryck.

När vi avnjutit så mycket skönhet som det bara är möjligt är det dags att stiga ombord igen för återfärd till Lindau. Under hemresan äter vi en trevlig måltid tillsammans. Vi återkommer till Lindau ungefär vid 19-tiden och kvällen är därefter fri.

 

Fredag 31 juli

Lindau - Bregenz: föreställning: Rigoletto

Efter frukost finns det egen tid för strövtåg i gamla Lindau med sina kyrkor, hamnen, fyren, rådhuset och shoppinggator. Lindaus konstmuseum har både fasta och tillfälliga utställningar, och det är alltid värt ett besök. Hotellet har också pool både inom- och utomhus. På sen eftermiddag samlas vi på hotellet för att äta en överdådig 4-rättersmiddag, och sedan tar båt oss den korta sträckan till Bregenz och föreställningen av Giuseppe Verdis opera Rigoletto. Ombord får vi ett glas mousserande och en kudde, vilket kan vara skönt att ha under föreställningen. Efter föreställningen åker vi båt hem till hotellet.

Operan Rigoletto skrevs under en av de mest fruktbara perioderna i Verdis långa rika konstnärsliv. Hjälten/titelrollen är inte någon heroisk stilig man och ung älskare, utan en utstött och vanskapt änkling med en oskyldig dotter som han förgäves försöker skydda i en cynisk och depraverad omgivning. Verdi skrev för denna roll oerhört personlig och uttrycksfull musik som gick (och går) rakt in i hjärtat, och operan är med all rätt en av Verdis mest älskade verk.

 

Lördag 1 augusti

Hemresedag

Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för hemfärd.

 

Statlig resegaranti ställd

Medlem av Svenska Resebyråföreningen