Operafestivalen i Bregenz

Operafestivalen i Bregenz

23-26 juli 2024

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr. 23.100.-

Tillägg för dubbelrum för eget bruk:

Kr. 5.600.-

 

 

Allt detta ingår:

Flyg från Arlanda till Friedrichshafen. Flygtransfers. 3 nätter med frukost i 5-stjärniga Bayerischer Hof i Lindau. Båtfärder enligt program, entré till slottet Mainau med guidad tur. 3 middagar med måltidsdrycker. Operabiljett 1. kategori. Turistskatt.

Lyxiga dagar i Lindau och Bodensjön
Webers opera Friskytten och besök i Mainau

 

Välkomna till den internationella Operafestivalen i Bregenz vid Bodensjön och årets premiär av Carl Maria von Webers romantiska opera Friskytten. Med himlen och sjön som bakgrund blir det alltid något alldeles extra. Vi har biljetter i första kategori vilket innebär garantiplatser på parkett i Festspielhaus om vädret inte tillåter spel utomhus. Vi bor underbart i den ljuvliga lilla staden Lindau på 5-stjärniga Hotel Bayerischer Hof. Därifrån tar vi oss med båt till föreställningen, och vi gör naturligtvis också en båtfärd över Bodensjön för att besöka slottsträdgården Mainau, prins Lennart Bernadottes skapelse med sitt makalösa blomsteröverdåd. Goda måltider tillsammans ingår som alltid.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

RESAN ÄR UTSÅLD.

 

Tisdag 23 juli

Avresa till Lindau

Vi åker med eftermiddagsflyg från Stockholm direkt till Zürich där vår buss väntar för cirka 2 timmars färd till Lindau. (Flyg från Göteborg och Köpenhamn på förfrågan.) Efter att vi installerat oss på vårt härliga hotell och kanske rentav hunnit med en promenad eller ett dopp i någon av poolerna äter vi välkomstmiddag tillsammans. Hotel Bayerischer Hof är ett högklassiskt hotell som förenar elegans med gammaldags gästfrihet, och läget vid strandpromenaden är lugnt och inbjudande. Mikroklimatet vid sjön gör också de lokala vinerna extra tilltalande.

Lindau är en förtjusande gammal stad med anor från romartid och ännu äldre. Den pittoreska medeltida delen av Lindau ligger på en halvö i Bodensjön, och det var en strategisk punkt för att ha kontroll över gränsområdena. Idag möts gränserna Österrike, Tyskland och Schweiz inte långt ifrån Lindau och Bregenz. I Lindau möts inte bara turister, utan också Nobelpristagare kommer varje år till ett frivilligt symposium, där syftet bland annat är att diskutera relevanta framtidsfrågor och skapa förutsättningar för nya samarbeten med unga och äldre kollegor. Grevinnan Bettina Bernadotte är president i denna illustra samling av vetenskapsmän, och hon fortsätter därmed familjetraditionen från fadern, greve Lennart Bernadotte.

Onsdag 24 juli 

Heldagsutflykt till Mainau

Frukost på hotellet. Vi åker sedan båt tvärs över Bodensjön och stiger av på ön Mainau. Vi får där en guidad visning och kan också ströva runt själva och njuta av parken och kanske inta några förfriskningar; det finns flera restauranger och kaféer. Mainau har också ett eget destilleri, som kanske väcker någons nyfikenhet! I slottets ena flygel brukar man också ha olika utställningar. Den vackra slottskyrkan är pietetsfullt restaurerad, och man förstår att det är en drömkyrka för giftaslystna par.

Slottet Mainau behöver knappt någon presentation, det är välkänt för många svenskar. Mainau blev svenska kungafamiljens egendom när drottning Viktoria ärvde slottet av sin bror storhertigen Fredrik II av Baden. Det gick sedan vidare i arv till prins Wilhelm, och senare till hans son prins Lennart Bernadotte 1932. Då var prinsen 23 år gammal och nygift med sin första hustru Karin. Prins Lennart förlorade sin prinstitel när han gifte sig borgerligt, men tack vare storhertiginnan av Luxemburg kunde han senare titulera sig greve av Wisborg. Mainau var vid hans tillträde i ett ganska dåligt skick, och det blev förstås inte bättre under 2:a världskriget. Men som alla vet älskade prinsen/greven blommor och i synnerhet rosor, och hans vision om ett trädgårdsparadis har blivit sann. Efter 2:a världskrigets slut var behovet av skönhet och tröst stort, och en grundtanke i Mainau-stiftelsen var att trädgårdskonst skulle skapas för att läka människors själar och att det skulle ske på naturens villkor.

”En ros som inte doftar är ingen ros” är ett av Lennart Bernadottes uttryck.

När vi avnjutit så mycket skönhet som det bara är möjligt är det dags att stiga ombord igen för återfärd till Lindau. Under hemresan äter vi en trevlig måltid tillsammans. Vi återkommer till Lindau ungefär vid 18-tiden och kvällen är därefter fri.

Torsdag 25 juli 

Lindau - Bregenz, föreställning: Friskytten

Efter frukost finns det egen tid för strövtåg i gamla Lindau med sina kyrkor, hamnen, fyren, rådhuset och shoppinggator. Lindaus konstmuseum har både fasta och tillfälliga utställningar, och det är alltid värt ett besök. Hotellet har också pool både inom- och utomhus. På sen eftermiddag samlas vi på hotellet för att äta en överdådig 4-rättersmiddag, och sedan tar båt oss den korta sträckan till Bregenz och föreställningen av Carl Maria von Webers på sin tid nyskapande opera Friskytten. Ombord får vi ett glas mousserande och en kudde, vilket kan vara skönt att ha under föreställningen. Efter föreställningen åker vi båt hem till hotellet.

Tvenne berömda svenska sångerskor har gjort sina debuter som Agathe i Webers opera om Friskytten; Jenny Lind och Birgit Nilsson. Weber skapade för sin tid helt nya klanger som gestaltar allt från skräck till det folkvisesljuva.  Här är det saga, naturmystik, borgerlig hemtrevnad och ung kärlek som kanske ska räddas av de märkliga frikulorna som för det mesta träffar sina mål. Men den ondes närvaro hotar genom att en frikula är reserverad för demoniska ändamål. Allt slutar dock lyckligt i denna romantiska opera som förebådade Wagner. Och vi kanske kan gissa att den berömda nattliga scenen i Vargklyftan kommer att bli blötare än vanligt, när Bodensjön spelar med som del av scenografin?

Dirigenten Enrique Mazzola och regissören Philipp Stölzl ansvarar för det konstnärliga. Och i skrivande stund är sångarnas föreställningsscheman inte klara, men vi kan väl hoppas på att som Agathe få höra sopranen Vera-Lotte Boecker, ”Årets operasångare 2022” enligt Opernwelt.

Fredag 26 juli 

Hemresedag

Frukost och utcheckning i lugn och ro. På eftermiddagen beger vi oss till Zürich för att ta kvällsflyget hem till Arlanda.

 

 

Medlem i Svenska Resebyråföreningen SRF

Statlig resegaranti ställd