Advent i Salzburg

Advent i Salzburg

28 november -
2 december 2019

 

Pris per person i dubbelrum:

Kr 18.100

 

Tillägg för dubbelrum för eget bruk :

Kr. 3.100

 

Enkelrumstillägg :

Kr. 2.050

 

I priset ingår: del i dubbelrum med frukost på fyrstjärniga Hotell Stadtkrug i centrala Salzburg. Flyg t.o.r. Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till München med Lufthansa, samt transfers. Inträden och guidningar enligt program. Biljetter till 2 konserter. 1 lunch, 3 middagar inkl. måltidsdrycker. 

Första advent i barockstaden Salzburg

Välkomna till en stämningsfull resa där vi ska uppleva första advent i en av världens vackraste barockstäder. Ärkebiskopsstaden Salzburg är också Mozarts födelsestad, och han präglar staden var vi än går. Vi möter honom på Café Mozart, på Mozartplatz, i hans födelsehus och bostadshus och även i namnet på Musikhögskolan Mozarteum. Vi njuter av friden när Tornspelarna spelar upp i mörkret på marknaden Christkindlmarkt, vi besöker Europas största medeltida fästning Hohensalzburg, och vi lyssnar till Mozarts musik och upplever en stor och mycket speciell adventskonsert i Grosses Festspielhaus. Tillsammans med vår guide ska vi också lära oss mer om stadens och dess biskopars intressanta historia. Vi bor på det verkligt mysiga och trevliga 4-stjärniga Hotel Stadtkrug, centralt i fotgängarzonen i den medeltida delen av stadens centrum. Och naturligtvis hör goda måltider till i goda reskamraters lag.

 

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin

ALLA ENKELRUM SLUT PÅ DENNA RESA. DUBBELRUM FÖR EGET BRUK FINNS ÄNNU.

 

Torsdag 28 november

Avresedag

Vi anländer på förmiddagen till München, och därifrån har vi cirka 2 timmars resa med buss till hotellet. Efter att ha checkat in går vi en stadspromenad, bekantar oss med staden och njuter av den sagolika atmosfären. På kvällen äter vi välkomstmiddag på hotellets egna utmärkta och välrenommerade restaurang.

 

Fredag 29 november

I Salzburg

Frukost. På förmiddagen går vi en promenad till Mozarts födelsehus, där en guide visar oss runt bland föremål som förknippas med Mozart och hans familj. Promenaden avslutas på den magnifika borgen Hohensalzburg dit vi tar oss med bergbana. Denna mäktiga fästning har avskräckt angripare i alla tider. I fästningens restaurang ska vi också äta lunch. I entrépriset ingår besök på borgens olika museer, och vi kan besöka borgens olika delar efter behag efter lunchen. Eftermiddagen är sedan fri tills vi sammanstrålar för att gå till den vackra konsertsalen i Schloss Mirabell där vi hör en kammarkonsert med musik av bl.a. Mozart – vem annars? Det praktfulla slottet Mirabell byggdes 1606 av furstbiskopen Wolf Dietrich för att härbärgera älskarinnan Salome Alt. För konvenansens skull skulle slottet ligga på andra sidan floden från biskopsresidenset sett, men det lurade ingen, i synnerhet som palatset blev en del av biskopens representationsmiljö.

 

Lördag 30 december

I Salzburg

Efter frukost finns det tid att njuta av Salzburgs många olika adventsmarknader, där doften av glöggkryddor ligger tät. Julprydnader i mängd finns förstås, och också mycket fint handarbete, lyxiga julklappsförslag och ätbara souvenirer bjuds ut i hundratals olika stånd. Vi träffas sedan för att se den furstbiskopliga prakten i residenset och lära känna hela Domkvarteret med den enorma katedralen. Med vår lokale guide lär vi oss så mer om Salzburgs historia, där biskoparna regerade som kungar och smyckade sina palats med inkomsterna från salthandeln. Efter vårt museibesök är det säkert trevligt att få strosa efter eget behag, och på kvällen samlas vi återigen för en gemensam middag.

 

Söndag 1 december

I Salzburg

Frukost. Förmiddagen är fri för egna strövtåg i denna förtjusande stad med sina slingriga gränder. Det är stämning och gemytlig trängsel överallt. Olika museer välkomnar oss, till exempel finns ett julmuseum, ett museum som handlar om filmen ”Sound of Music”, ett marionettmuseum och konstmuseer dessutom.

Kl. 17.00 börjar vår konsertföreställning ”Adventssingen”. Detta folkliga och mycket älskade evenemang startades i en blygsam skala av några musiker efter kriget 1946 när behovet av något vackert och läkande var stort. Nu har evenemanget vuxit och tagit plats i Salzburgs stora festspelssal, och dit kommer befolkningen varje år i sina vackra folkdräkter. Vi svenskar känner kanske inte igen alla melodierna, men stämningen och även andäktigheten är stark, och vi kommer att få en upplevelse utöver det vanliga. Orkestern består dels av ”vanliga” orkesterinstrument, men även folkinstrument som cittra, gitarrer och cimbalon förgyller det hela. På scenen står en stor kör och solister, och musiken inramas av en julberättelse, ny varje år.

Vi avslutar kvällen med en underbar middag som ni sent ska glömma på Stift S:t Peter vars restaurang räknar sina anor från år 803.

 

Måndag 2 december

Hemresedag

Frukost. Vi checkar ut från hotellet, och flyget går eftermiddagen vilket ger oss möjlighet till att ströva omkring några timmar till på egen hand. Efter fem dagar, sprängfyllda med skönhetsupplevelser, lämnar vi Salzburg för denna gång och säkert med en önskan att komma tillbaka.

 

Statlig resegaranti ställd.

Medlem av Svenska Resebyråföreningen SRF.